Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Gabriel Garcia Marquez


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Λογοτεχνικά σεμινάρια 2009-10

6ος κύκλος «Nobel Λογοτεχνίας: οι συγγραφείς της εποχής μας».

Gabriel Gárcia Márquez (Nobel Λογοτεχνίας 1982, Κολομβία)



Ο Gabriel José García Márquez γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1928 στην Αρακατάκα, ένα μικρό χωριό στις βόρειες ακτές της Κολομβίας. Ο παππούς ήταν ένας εξαιρετικός παραμυθάς που είχε μια ζωή πλούσια. Η γιαγιά του επίσης ήταν γεμάτη φανταστικές ιστορίες. Ο Γκαμπριέλ Μάρκες ήταν ένα συνεσταλμένο παιδί που έγραφε αμέτρητα χιουμοριστικά ποιήματα και σχεδίαζε καρτούν. Τελειώνοντας στα δεκαοκτώ του και ακολουθώντας τις επιθυμίες των γονέων του γράφτηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο στη Μπογκοτά για να σπουδάσει Νομικά. Όμως ο κλάδος των σπουδών που έκανε δεν τον ενδιέφερε και άρχισε σταδιακά να μην παρακολουθεί τη σχολή και να περιπλανιέται στους δρόμους της Μπογκοτά διαβάζοντας ποίηση. Έτρωγε σε φτηνά εστιατόρια, κάπνιζε πολύ και σχετιζόταν με δημοσιογράφους και πεινασμένους καλλιτέχνες. Τελικά αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και το 1950 πήγε στην Μπαρανκίλα όπου δημιούργησε έναν λογοτεχνικό κύκλο. Διάβαζε Χέμινγουεη, Τζόις, Γουλφ, Φώκνερ. Το 1955 ταξίδεψε στην Ευρώπη ως δημοσιογράφος. Στο Παρίσι έζησε πάμφτωχος, όμως κατόρθωσε να γράψει σε στυλ Χέμινγουεη το «Κανείς δεν γράφει πια στον Συνταγματάρχη».

Το 1965 ύστερα από μια ξαφνική μια έμπνευση άρχισε να γράφει τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Το βιβλίο «Εκατό χρόνια μοναξιάς» εκδόθηκε στο Μπουένος Άϊρες και πούλησε 8000 αντίτυπα. Η επιτυχία ήταν άμεση. Σε τρία χρόνια πούλησε 500000 αντίτυπα και μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες κερδίζοντας πολλά διεθνή βραβεία. Στα τριανταεννιά του ο Γκαρσία Μάρκες γνώριζε πρωτοφανή επιτυχία. Στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», με πυρήνα ένα φανταστικό χωριό χτισμένο στις όχθες ενός ποταμού κάπου στα βόρεια παράλια της Κολομβίας, διηγείται με χιούμορ, γλαφυρότητα και εκπληκτική μαεστρία την καθημερινή ζωή της θαυμαστής χώρας των αντιθέσεων και περιγράφει επεισόδια και καταστάσεις βγαλμένες από την καυτή πραγματικότητα της Κολομβίας. Το βιβλίο καθιέρωσε λογοτεχνικά τον όρο «μαγικός ρεαλισμός».

Με τα χρόνια ο Μάρκες άρχισε να αποκτάει ένα εντονότερο πολιτικό προφίλ και να αναμειγνύεται σε υποθέσεις που αφορούσαν τα κράτη της Νοτίου Αμερικής αλλά και να βοηθάει οικονομικά επαναστατικές ομάδες. Είχε προβλήματα όμως με την συντηρητική κυβέρνηση. Δραπετεύοντας από την Κολομβία ζήτησε άσυλο στο Νιου Μέξικο. Το 1982 του απονεμήθηκε το Nobel Prize Λογοτεχνίας. Όμως η πολιτική απείχε πολύ στο επόμενο μυθιστόρημά του που θα ήταν μια ερωτική ιστορία για δύο απελπισμένους εραστές και την μακροχρόνια σχέση τους. «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» ήταν ένα βιβλίο που το ανέμενε πολύ ο κόσμος. Η επιτυχία του ήταν άμεση. Δεν υπήρχε αμφισβήτηση ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε γίνει ένας συγγραφέας παγκοσμίου εμβέλειας που επηρέασε διεθνώς μέσα από τις μεταφράσεις του πάρα πολλούς συγγραφείς.

Στο αφιέρωμά μας στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» και θα παιχθούν αποσπάσματα από την ομώνυμη ταινία καθώς και από συνεντεύξεις του συγγραφέα.




Εισηγητής: Θεόδωρος Γρηγοριάδης


Στη ΔΚΒΣ στις 8μμ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...