Δυνατή η ανηφόρα στην χερσόνησο της πόλης, ζέστη και υγρασία. Η Καβάλα, η παλιά πόλη, συνοικισμός Παναγίας. Στην αυλή της Παλιάς Μουσικής, με θέα το Βόρειο Αιγαίο και την Θάσο, δίπλα στο ανακαινισμένο (από τον Αργύρη Μπακιρτζή) τζαμί του οποίου το δάπεδο είναι από γυαλί για να φαίνεται από κάτω η παλαιοχριστιανική εκκλησία -υπόστρωμα ιστορίας και μνήμης- διεξάγεται μια βραδιά αφιερωμένη στον Γιώργο Χειμωνά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Καβάλας Φιλίππων 2010. Παρουσιάζεται το βιβλίο δοκιμίων «Το τέλος του μύθου-οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά» του Γρηγόρη Πεντζίκη με πρόλογο Δ.Ν. Μαρωνίτη σε μια χαρτόδετη επιμελημένη έκδοση της «μικρής άρκτου».
Η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλλίδου προλογίζει, ο Γρηγόρης Πεντζίκης διαβάζει σελίδες ειδικά γραμμένες για τη βραδιά και στην συνέχεια ο Δημήτρης Μαρωνίτης (που όλοι τον φωνάζουν πια «δάσκαλο») μιλάει για τον Χειμωνά. Ύστερα σηκώνεται μόνος στο υπερυψωμένο μπαλκονάκι, ανοίγει τα «Ταξίδια» του ποιητή που γεννήθηκε στην Καβάλα και διαβάζει το διήγημα «Αινείας». Ο Μαρωνίτης διαβάζει αλλά και ακροάται ταυτόχρονα τη φωνή του αφηγητή, προσδίδει στις λέξεις εκείνο το λίγο απαραίτητο χρώμα που καθιστούν το κείμενο διαπερατό, το φωτίζει. Διαβάζει καλά-άλλωστε- όποιος εννοεί…
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό διήγημα του Χειμωνά, που διαδραματίζεται στο Παρίσι, όταν κατέφτασε νέος ακόμη από την Ελλάδα και μέσα από το οποίο μεταδίδεται μια αίσθηση κοσμοπολιτισμού, ιστορίας και μύθου. Ο Αινείας της Ιλιάδας καθώς κουβαλάει στην πλάτη τον πατέρα του, τον παραδίδει στον Οβίδιο και ο Χειμωνάς ανακαλύπτει τον δικό του πατέρα, τον προσωπικό του Λόγο.
Ο Μαρωνίτης τελειώνει την ανάγνωση. Ο λόγος του Χειμωνά ακούστηκε μέσα από την διαχρονική ηχώ των ποιητών, όλοι χειροκροτούμε τον Δάσκαλο γιατί κι αυτός έχει πάρει στην πλάτη του την Ιλιάδα, τελειώνει την μετάφραση οσονούπω, σπουδαία στιγμή για τα ελληνικά γράμματα.
Ακριβώς...
ΑπάντησηΔιαγραφή