Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΖΕΪΝΤΙ ΣΜΙΘ



ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Λογοτεχνικά σεμινάρια 2010-11

7ος κύκλος: «Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα»


ΖΕΪΝΤΙ ΣΜΙΘ «Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο» (2000)

Η μυθιστοριογράφος Ζέιντι Σμιθ γεννήθηκε το 1975 στο Βόρειο Λονδίνο από Βρετανό πατέρα και Τζαμαϊκανή μητέρα. Σπούδασε αγγλικά στο Κέιμπριτζ απ’ όπου αποφοίτησε το 1997.

Το πρώτο της μυθιστόρημα «Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο» («White Teeth», 2000) είναι ένα ολοζώντανο πορτρέτο του σύγχρονου πολυπολιτισμικού Λονδίνου, μέσα από τις ιστορίες τριών οικογενειών διαφορετικής εθνικότητας στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα. Το μυθιστόρημα κέρδισε πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της εφημερίδας Guardian , το Whitbread First Novel Award και το βραβείο της Κοινοπολιτείας Commonwealth Writers Prize. Μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι ξένες γλώσσες και το 2002 γυρίστηκε σε τηλεοπτική σειρά για το Channel 4. Το 2002 η Ζέϊντι Σμιθ συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 20 «Καλύτερους νέους Βρετανούς συγγραφείς» του λογοτεχνικού περιοδικού Granta.

Η Ζέιντι Σμιθ, πολύ πριν εκδώσει το πρώτο της λογοτεχνικό μυθιστόρημα «Λευκό χαμόγελο», είχε εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του βιβλίου γιατί το 1997 έλαβε μια μεγάλη προκαταβολή για το μυθιστόρημα που δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει και για ένα ακόμη δεύτερο. Η προκαταβολή των 250.000 λιρών δόθηκε σε μια μόλις είκοσι ενός ετών σπουδάστρια Αγγλικής φιλολογίας στο Κέιμπριτζ. Το γεγονός αυτό καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες στο αναγνωστικό κοινό αλλά και απορίες στους κριτικούς. Όμως οι θετικές κριτικές για το «Λευκό χαμόγελο» ήταν πολλές καθώς και οι πωλήσεις, κι έτσι αποδείχθηκε ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το βιβλίο, τα λεφτά και την αξία του δεν πήγε χαμένος.

Το μυθιστόρημα είναι ένα ζουμερό κείμενο με μεγάλη ευρύτητα σκέψης και απόψεων. Οι κριτικοί νομιμοποιώντας την λογοτεχνική της υπόληψη, συνέκριναν τα δύο πρώτα της μυθιστορήματα με τα έργα δύο καταξιωμένων Βρετανών συγγραφέων, του Σάλμαν Ρούσντι και του Μάρτιν Έϊμις.

Το «Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο» είναι ένα έργο πλούσιο σε θεματολογία αφού μιλάει για το παρελθόν, την ιστορία, την αναζήτηση ταυτότητας, την ηθική και το μέλλον της επιστήμης, την μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα, τον φανατισμό. Ένα βιβλίο, τρεις οικογένειες, οι διασυνδέσεις τους και οι συγκρούσεις τους, πολλοί πρωταγωνιστές τους οποίους η Ζέϊντι Σμιθ καταφέρνει να τους χειρίζεται με χιούμορ και διορατικότητα.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ. To μυθιστόρημα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010, στις 8.00 μμ στον 1ο όροφο της ΔΚΒΣ. Θα προβληθούν σκηνές από την ομώνυμη βρετανική σειρά.

Εισηγητής ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...