Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

The Athens Review of Books



τεύχος 13, Δεκέμβριος 2010

Καινούργιο τεύχος για την Αθηναϊκή Επιθεώρηση του Βιβλίου που, αν καθίσεις και διαβάσεις τα κείμενα από την αρχή, αγγίζει το όριο ενός δοκιμιακού βιβλίου. Το τεύχος είναι αφιερωμένο στον Στίβεν Χόγινγκ. Ξεχωρίζω το κείμενο του Βασίλη Λαμπρόπουλου για τα «Πορφυρά γέλια» του Μισέλ Φάϊς (που είχε την τύχη να φιλοξενείται ταυτόχρονα και στηνBook's Journal Δεκεμβρίου), τον διάλογο για την Μαύρη Αθηνά και έναν παράπλευρο διάλογο για τον Φίλιπ Ροθ.

Με αφορμή την κριτική του τελευταίου μυθιστορήματος του Ροθ από τον Τζ. Μ. Κουτσί, Nemesis, η μεταφράστρια του άρθρου και μυθιστορημάτων του Κουτσί στα ελληνικά, Αθηνά Δημητριάδη, επανέρχεται στην κριτική που άσκησε ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στα ΝΕΑ για την «Ταπείνωση». Εκεί, στο βιβλιοδρόμιο, στα ΝΕΑ, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ είχε έντονες αντιρρήσεις για το τελευταίο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, «Ταπείνωση» αναφερόμενος στην «γερολοντολογία» που ενέσκηψε στον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέας.

Εμείς όμως εδώ τα γράψαμε αλλιώς, πάντως. Και τελικά το ζητούμενο είναι ένας ανοιχτός διάλογος για την λογοτεχνία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...