Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ "Μη μ' αφήσεις ποτέ"



Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
7ος κύκλος Λογοτεχνικών Σεμιναρίων
"Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα"



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συνεχίζει και για το 2010-2011 τα λογοτεχνικά σεμινάρια με υπεύθυνο τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη με βασικό θέμα «Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα».
Το σύγχρονο μυθιστόρημα εξακολουθεί να προσελκύει χιλιάδες αναγνώστες και να διαδίδεται επιπλέον μέσα από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης. Η ανάγκη των ανθρώπων να εξιστορήσουν τις περιπέτειές τους αναβαθμίζει κάθε φορά τη μορφή του, γι’ αυτό και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, που χαιρετίστηκε ως ο πιο ψηφιακός και τεχνοκρατικός, που διάνυσε η ανθρωπότητα, είδαμε να μην κάμπτεται η ανάγκη αυτή αλλά και να ανανεώνεται από νεότερους συγγραφείς.
Η δική μας πρόταση, για τον φετινό 7ο κύκλο των λογοτεχνικών σεμιναρίων, στηρίζεται σε επιλογές που καταρτίστηκαν από διεθνή έγκυρα λογοτεχνικά κέντρα αλλά και από προσωπικά διαβάσματα του εισηγητή. Επιλέξαμε μυθιστορήματα που αφορούν την οικογένεια, την μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα, την πρόσφατη ιστορία αλλά και το μέλλον της κοινωνίας


4η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Καζούο Ισιγκούρο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» (2005)



Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» είναι το έκτο μυθιστόρημα του, γεννημένου το 1954 στο Ναγκασάκι και μεγαλωμένου στη Βρετανία Καζούο Ισιγκούρο, που έχει βραβευτεί με το Booker Prize, το 1989, για το μυθιστόρημά του «Τα απομεινάρια μιας ημέρας».
Το μυθιστόρημα, «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2005 και βρέθηκε και πάλι στην λίστα των υποψηφίων για το Booker 2005. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην δεκαετία του ενενήντα και διαβάζεται σαν ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα όπου σταδιακά αποκαλύπτεται η κρυμμένη του αλήθεια. Οι βασικοί ήρωες του μυθιστορήματος, η Κάθυ, η Ρουθ και ο Τόμυ είναι κλώνοι. Μεγαλώνουν σε ειδικά οικοτροφεία και συνεχίζουν σε ιδρύματα για να γίνουν κάποτε δωρητές ανθρωπίνων οργάνων. Αυτά τα εργαστηριακά πλάσματα συνομιλούν, αγαπιούνται και συνευρίσκονται σαν καρμπόν ήρωες της αληθινής ζωής. Βιώνουν τη, μελαγχολική και γκρίζα καθημερινότητα, πιστεύοντας ότι κάπως έτσι συμπεριφέρνονται και οι κανονικοί άνθρωποι ενώ ψάχνουν –μάταια- να βρουν το «πρότυπο» από το οποίο προήλθαν.

Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» είναι μια ιστορία αγάπης, αφήγημα μυστηρίου και μαζί μια στοχαστική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Σοβαρό και συγκινητικό μυθιστόρημα αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες ενός συγγραφέα που κοντεύει να ανακηρυχτεί «κλασικός» ενόσω διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό TIME ως το καλύτερο μυθιστόρημα του 2005 και συμπεριλήφθηκε στην λίστα του ίδιου περιοδικού με τα 100 καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα του 20ου. Μεταφέρθηκε το 2010 στην μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Μαρκ Ρόμανεκ και πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάϊτλι. Αποσπάσματα της ομώνυμης ταινίας θα προβληθούν στο τέλος της παρουσίασης.


Εισηγητής είναι ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
Στη ΔΚΒΣ, 1ος όροφος, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, στις 8.00 μ.μ.
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...