Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Το χαστούκι


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Λογοτεχνικά σεμινάρια

7ος κύκλος: «Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα»


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Χρήστος Τσιόλκας «Το χαστούκι»


Ο Χρήστος Τσιόλκας γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1965 από Έλληνες μετανάστες γονείς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Το μυθιστόρημα Το χαστούκι ξεκινάει σε ένα μπάρμπεκιου, που οργανώνουν ο Ελληνοαυστραλός ΄Εκτορας και η η Αγγλο-Ινδή γυναίκα του Αίσα . Εκεί, ο φιλοξενούμενος τετράχρονος Χιούγκο, καυγαδίζει με τα άλλα συνομήλικα παιδιά και τρώει μια σφαλιάρα από τον Χάρι, ξάδελφο του Έκτορα. Η μάνα του, ωστόσο, η Ρόζι, με τον αλκοολικό σύζυγό της αρπάζουν το παιδί και σύντομα μηνύουν τον Χάρι. Με αφορμή το χαστούκι και μέχρι τέλος του μυθιστορήματος θα έχουμε συναντήσει σταδιακά και τους υπόλοιπους ήρωες του μυθιστορήματος, μια διευρυμένη πολυεθνική παρέα, που προέρχονται από τη μεσαία τάξη αλλά διαφοροποιούνται σε μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο και στην οποία θα έρθουν τα πάνω κάτω όσο πλησιάζει η δίκη για το χαστούκι.

Η δράση κλιμακώνεται χρονολογικά προς τα μπρος, μια σκυταλοδρομία χαρακτήρων και περιστατικών. Κάθε ένας από τους οκτώ χαρακτήρας, αναδιπλώνεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση με διαφορετικό τόνο και ύφος όπου εκτίθενται και τα δικά τους ζητήματα, γίνονται αναδρομές στο παρελθόν ενώ δεν λείπουν έξοχες αποκαλυπτικές στιγμές που θα αλλάξουν δραστικά τη ζωή του. Μυθιστόρημα του 21ου αιώνα, το «Χαστούκι», παρότι αναφέρεται στην πολυπολιτισμική Αυστραλία, ξεφεύγει από τα όρια της ηπείρου, διατρέχοντας ανθρώπινες συμπεριφορές και ταξικές συνειδήσεις. Οικογένεια, γονείς, μονογαμία, μητρότητα, οικογενειακή διαπαιδαγώγηση, κοινωνική ευμάρεια και ανισότητα, είναι μερικά από τα βασικά θέματά του.

Με την ωριμότητα του ανοιχτόμυαλου συγγραφέα ο Χρήστος Τσιόλκας στήνει μια πολυπρόσωπη τοιχογραφία όπου δίνει τον λόγο σε όλους τους χαρακτήρες, κάθε ηλικίας, καταγωγής, ιδεολογικής και θρησκευτικής πίστης, θέλοντας να αποδεχτεί την κοινωνία της εποχής του. Ίσως γι’ αυτό το μυθιστόρημα συζητιέται, αγαπιέται παντού με τόσο πάθος, πέρα από την λογοτεχνική του εμβέλεια. Με επίκεντρο τον άνθρωπο μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμου. Καθόλου άδικα το «Χαστούκι» έχει κερδίσει μια σειρά από διεθνή βραβεία και ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αγγλόφωνα μυθιστορήματα του 2010.


Εισηγητής είναι ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

Στη Δ.Κ.Β.Σ., 1ος όροφος, Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, στις 8.00 μ.μ.

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...