Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Βιβλιοφιλικά αποσπάσματα

....Ύστερα βγήκε να αγοράσει μερικά βιβλία, αναζήτησε μικρά βιβλιοπωλεία στα στενάκια στην Ακαδημίας, έστριψε στην Ζωοδόχου Πηγής. Ένα βιβλίο που είχε αγαπήσει και το “δίδασκε” στην Σουηδία, το “Ελληνικό καλοκαίρι”, το εντόπισε στον ίδιο τον εκδοτικό οίκο, ένα ισόγειο βιβλιοπωλείο.
Στο γραφείο μια κυρία με γκριζόλευκα μαλλιά τον κοιτούσε. Την καλημέρισε και της είπε ότι από εδώ παράγγελνε αρκετά βιβλία λίγα χρόνια, πόσο δύσκολα ήταν να γίνει μια τέτοια παραγγελία στο εξωτερικό!
“Εμείς να δεις όταν τα ζητάμε τα δικαιώματα πόσο δύσκολα είναι επίσης”.
Του συστήθηκε: η κυρία Χατζηνικολή. Αυτός την ρώτησε αν είχε να του συστήσει κάτι ενδιαφέρον. Τον ενδιέφεραν οι ταξιδιωτικές περιπλανήσεις όπως του Λακαριέρ. Εκείνη τον οδήγησε στο ράφι με τα βιβλία ενός Εγγλέζου, Μπρους Τσάτουιν, τον συνέστησε.
-->
  “Είναι ένας οξυδερκής και ακατάπαυστος ταξιδιώτης, αλλά μην ξεχνάς την Γιουρσενάρ: εδώ έχεις να κάνεις με μια παγκόσμια συγγραφέα, τους γνώρισα όλους αυτούς”.
.....

Καινούργια πόλη. Απόσπασμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Colm Toibin «Ο μάγος»

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Ίκαρος, 2023 Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης  Το 1996, στο London Review of Books, o Κολμ Τομπίν δημοσί...