Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE Τα βραβεία


Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απένειμε και φέτος τα δύο βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το καλύτερο Ελληνικό και Ξένο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2016.
Η απονομή έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου (πρώην Πλατεία Κοτζιά) την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στις 7 το βράδυ.

Oι συντονιστές-συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Ζέτα Κουντούρη αναφέρθηκαν εν συντομία, στις δύο βραχείες λίστες. 

Την εκδήλωση παρουσίασε η Λουκία Παπαδάκη και συνοδευόταν με μουσική από το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηνών.
Τα βραβεία The Athens Prize for Literature χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης λόγω των επιλογών τους στον χώρο των κριτικών λογοτεχνίας, των δημοσιογράφων, των εκδοτών, των συγγραφέων και των μεταφραστών. 

Χορηγός τα εργαλεία γραφής Mont Blanc.
 

Ακολούθησε δεξίωση




ΟΙ ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ 2016

ΤΟ ΞΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Γκαρθ Γκρίνγουελ, Αυτό που σου ανήκει, μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, Καστανιώτης
Ζάουμε Καμπρέ, Confiteor, μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, Πόλις
Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ, Αναβρασμός, μτφρ. Σπύρος Μοσκόβου, Εστία
Anthony Marra, O τσάρος της αγάπης και της τέκνο, μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Ίκαρος
Imbolo Mbue, Ιδού οι ονειροπόλοι, μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, Κέδρος
Τζούλιαν Μπαρνς, Ο αχός της εποχής, μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, Μεταίχμιο
Άντονυ Ντορ, Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε, μτφρ. Νίνα Μπούρη, Πατάκης
Άμος Οζ, Ιούδας, μτφρ. Μάγκυ Κοέν, Καστανιώτης
Έλενα Φεράντε, Η υπέροχη φίλη μου, μτφρ. Δήμητρα Δότση, Πατάκης
Τζόναθαν Φράνζεν, Αγνή, μτφρ. Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ψυχογιός

Για το έτος 2016 οι συγγραφείς - κριτές των ξένων μυθιστορημάτων ήταν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Σοφία Νικολαΐδου και Κοσμάς Χαρπαντίδης


Η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να βραβεύσει το μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ Confiteor, σε μετάφραση από τα Καταλανικά του Ευρυβιάδη Σοφού, εκδόσεις Πόλις.



Ο Ζάουμε Καμπρέ (Jaume Cabre) είναι Καταλανός μυθιστοριογράφος, γεννήθηκε το 1947 στη Βαρκελώνη. Το Confiteor έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ισπανικά και διεθνή βραβεία.

Ο Αντριά Αρντέβολ, ένας νέος στη Βαρκελώνη του '50, με καταπιεστικούς γονείς προσπαθεί να αφομοιώσει γνώσεις και να εκπληρώσει υποσχέσεις. Μεγαλώνοντας ανακαλύπτει το ύποπτο παρελθόν της οικογένειας και με αφορμή ένα βιολί του 18ου αιώνα αρχίζει να αναρωτιέται για την προσωπική του ιστορία αλλά για την προέλευση του μουσικού οργάνου φτάνοντας μέχρι την στιγμή της δημιουργίας του. Ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η ιστορία του Κακού που κατέλαβε την Ευρώπη που περιλαμβάνει τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ώς τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς.
Το «Confiteor» είναι και ένα μυθιστόρημα που εμβαθύνει στην προσωπική συνείδηση, στη συνείδηση των ατόμων. Βλέπουμε πολλές εκδοχές του Κακού, από το απόλυτο Κακό του Ολοκαυτώματος ή της Ιεράς Εξέτασης μέχρι το κακό του εγωισμού και την ποταπότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Το μυθιστόρημα είναι αφηγηματικά περίτεχνο, πολυφωνικό, με συνεχείς παλινδρομήσεις του χωροχρόνου, αποτελεί απάντηση στην λήθη και τη διαγραφή της μνήμης-μιας μνήμης που εγκαταλείπει και τον ίδιο αφηγητή καθώς παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Εξαιρετική η μεταφραστική δουλειά του Ευρυβιάδη Σοφού.
Έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό μυθιστόρημα: η λογοτεχνία ως η ύστατη μορφή μαρτυρίας και προσωπικής επιβίωσης και ως ελπίδα επιβίωσης της ίδιας της λογοτεχνικής γραφής.




ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Καϊάφας, Πατάκης
Ελένη Γιαννακάκη, Σκούρο γκρι σχεδόν μαύρο, Πατάκης
Νίκος Δαββέτας, Ωστικό κύμα , Μεταίχμιο
Βασίλης Δρόλιας, Nyos, Κέδρος
Καρολίνα Μέρμηγκα, Ο Έλληνας γιατρός , Μελάνι
Μιχάλης Μιχαηλίδης, Οι επόπτες , Νεφέλη
Μιχάλης Μοδινός, Εκουατόρια, Καστανιώτης
Δημήτρης Καπετανάκης, Ας πέσουμε, Εστία
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Το πέρασμα, Μεταίχμιο
Έλενα Χουζούρη, Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ, Πατάκης

Για το έτος 2015 οι συγγραφείς - κριτές των ελληνικών μυθιστορημάτων ήταν οι Κατερίνα Ζαρόκωστα, Ζέτα Κουντούρη, Αλέξης Πανσέληνος, Κλαίτη Σωτηριάδου και Δημήτρης Σωτάκης.

Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει το μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη "Το πέρασμα" εκδόσεις Μεταίχμιο. 


Μια χειμωνιάτικη νύχτα, σ’ ένα μικρό νησί του νοτίου Αιγαίου με 120 μόνιμους κατοίκους, ναυαγεί ένα καράβι με περισσότερους από τριακόσιους πρόσφυγες. Ο κακός καιρός, η γραφειοκρατία, η αδιαφορία αλλά κι η πρακτική αδυναμία των Αρχών πρώτα της πρωτεύουσας και κατόπιν του γειτονικού Μεγάλου νησιού, καθυστερούν τις διαδικασίες περίθαλψης, καταγραφής, ελέγχου και μεταφοράς των νεοφερμένων, αναγκάζοντας τις δύο κοινότητες να συνυπάρξουν για τέσσερις μέρες.
Οι αριθμητικοί συσχετισμοί σε συνδυασμό με τις πιεστικές συνθήκες θέτουν τους δικούς τους κανόνες, ανατρέπουν δεδομένα και ρόλους, δοκιμάζουν μέχρι εσχάτων τις δύο πλευρές, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις μεταξύ τους σχέσεις.
Ένα βιβλίο για την πραγματικά μεγάλη πρόκληση της εποχής, την αναπόφευκτα βίαιη συνάντηση διαφορετικών κόσμων, όπως προκύπτει από τη διαρκώς διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών, τα όρια του ανθρωπισμού, και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων για μια καλύτερη ζωή.
Μια ιστορία για την ανθρώπινη φύση, τις αδυναμίες της μα και το μεγαλείο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Colm Toibin «Ο μάγος»

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Ίκαρος, 2023 Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης  Το 1996, στο London Review of Books, o Κολμ Τομπίν δημοσί...