Το 2010 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στα Λογοτεχνικά Σεμινάρια με θέμα "Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα"  παρουσίασα το "Middlesex" του Ευγενίδη που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Εδώ το δελτίο τύπου στις τοπικές εφημερίδες:

Ο Τζέφρι Ευγενίδης γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ από οικογένεια με ελληνικές ρίζες. Αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο Μπράουν με Μάστερ στην Αγγλική Φιλολογία και στη Δημιουργική Γραφή το 1986 πήρε υποτροφία από την Αμερικανική Ακαδημία. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Αυτόχειρες Παρθένοι» γυρίστηκε σε ταινία το 1999 σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα.Το 2000 το «Middlesex» έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από την κριτική και ανέδειξε τον Ευγενίδη σε έναν από τους καλύτερους συγγραφείς της νέας αμερικανικής λογοτεχνίας. Το «Middlesex» περιγράφει την τύχη μιας ελληνικής οικογένειας που εγκαταστάθηκε στην Αμερική κουβαλώντας στο αίμα τους μια γενετική μεταλλαγή που θα κληρονομηθεί και στους απογόνους τους.Αφηγητής του μυθιστορήματος είναι ο Καλ Στεφανίδης που ωστόσο γεννιέται ως Κάλι. Στην εφηβεία της αποκαλύπτεται ότι στα ερμαφρόδιτα γονίδιά της παλεύουν να υπερτερήσουν τα αντρικά στοιχεία. Με συνεχείς αναφορές στο παρελθόν και σκηνές από την ελληνική ιστορία η οικογένεια των Στεφανίδη μεταφέρουν αμαρτίες από την Προύσα της Μικράς Ασίας το 1922 μέχρι το Ντιτρόιτ της Αμερικής και στο Βερολίνο, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα. Οι ήρωες του βιβλίου είναι σαφώς συνδεδεμένοι με τη μοίρα τους και τα μικρασιατικά τους γονίδια.
Το «Ανάμεσα στα δύο φύλα» είναι ένα υβριδικό μυθιστόρημα που μιλάει για τον ερμαφροδιτισμό, την αιμομιξία, την επιστήμη της γενετικής, την ιστορία, την καταγωγή, την ταυτότητα, το κοινωνικό φύλο, τους δεσμούς αίματος. Προσέτι διαπερνά το θέμα της μετανάστευσης, του εκριζωμού από τα πάτρια εδάφη, της διαφορετικότητας, του Αμερικάνικου Ονείρου, της προσαρμογής σε ένα καινούργιο κόσμο. Για τους ΄Ελληνες αναγνώστες έχει μεγάλη σημασία η σύνδεση του ερμαφροδιτισμού του κεντρικού χαρακτήρα του μυθιστορήματος με αντίστοιχους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και η παράλληλη καταγραφή των σημαντικότερων συμβάντων στην ιστορία του ελληνισμού.Το 2003 το «Middlesex» κέρδισε το Pulitzer Prize for Fiction, το σημαντικότερο Αμερικανικό λογοτεχνικό βραβείο. Το 2007 συμπεριλήφθηκε στο Book Club της Όπρα Γουίνφρι με παράλληλη εμφάνιση στην εκπομπή της, δίνοντάς του εκ νέου δημοσιότητα και πωλήσεις. Αναμένεται να γυριστεί σε τηλεοπτική σειρά για το αμερικανικό κανάλι HBO.

Εισηγητής είναι ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.Στη ΔΚΒΣ, 1ος όροφος, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010, στις 8.00 μ.μ.
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.