Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Συλλογή διηγημάτων

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΔΩΣΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Πατάκη.



Γράφω στην εφημερίδα των Συντακτών στο Ανοιχτό Βιβλίο:


Δεν την “πρόδωσα” εγώ αλλά ένας άλλος αφηγητής στο ομώνυμο διήγημα που έδωσε και τον τίτλο στην συλλογή. Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι έξι διηγημάτων από τα οποία μόνον ένα είναι αδημοσίευτο. Όλα τα υπόλοιπα δημοσιεύτηκαν από το 1995 μέχρι και σήμερα. Πάντα έγραφα διηγήματα, αυτή είναι η τρίτη μου συλλογή. Έγραφα και, όταν μου ζητούσαν κάποια συνεργασία σε περιοδικό ή εφημερίδα, σκεφτόμουν ποιο θα ταίριαζε και το έδινα με ευχαρίστηση. Μόνον δημοσιευμένο μπορεί να δοκιμαστεί ένα γραπτό. Από τα σαράντα περίπου δημοσιευμένα διηγήματα επέλεξα είκοσι έξι. Τα πιο αγαπημένα αλλά και εκείνα που αγάπησαν όσοι, κατά καιρούς, τα άκουσαν να τους τα διαβάζω σε παρέες. Το συνηθίζω και αυτό.
Λέγεται ότι μία συλλογή διηγημάτων είναι ένα σύνθετο μυθιστόρημα. Σ΄αυτή την συλλογή διαφορετικοί τόποι, χαρακτήρες και ιστορίες, επανασυνδέονται. Ανθρώπινες περιπέτειες, αφηγήσεις πρωτοπρόσωπες και τριτοπρόσωπες, βιωματικές και μυθοπλαστικές, έρωτες και πάθη, αληθινά ιστορικά γεγονότα. Διαδραματίζονται στην Καβάλα, στο Παγγαίο, στην Ξάνθη, στον Έβρο, στην Στοκχόλμη, στο Βερολίνο, στην Τύνιδα, στην Σαμψούντα, στην Συρία. Δεν τα παραθέτω χρονολογικά, υπάρχει μια εσωτερική συνοχή και μια γεωγραφική μετατόπιση: από τον τόπο της παιδικής ηλικίας στην αναζήτηση, στο ταξίδι, στην προσφυγιά, μετασχηματίζοντας έτσι τη χωροχρονική τους διάσταση σε σχέση με τις εποχές, την κοινωνία και την Ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Colm Toibin «Ο μάγος»

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις Ίκαρος, 2023 Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης  Το 1996, στο London Review of Books, o Κολμ Τομπίν δημοσί...