Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Λογοτεχνικές διώξεις

Έκανε τη δουλειά του καλά στο σχολείο και ήταν δημοφιλής καθηγητής. Τώρα όμως αντιμετωπίζει την ποινή της απομάκρυνσης από τα καθήκοντά του και πιθανώς αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, μετά τα παράπονα των γονιών ενός μαθητή, ότι στην ένατη τάξη στην λίστα των προτεινόμενων βιβλίων, συμπεριλαμβανόταν ένα μυθιστόρημα στο οποίο ο δολοφόνος κατά συρροή ασελγεί στα πτώματα των θυμάτων του.

Ο εικοσιπεντάχρονος καθηγητής Κάλεμπ Τίερς ανακρίνεται επειδή έδωσε στον ανήλικο μαθητή του να διαβάσει το βιβλίο του βραβευμένου με το Βραβείο Pulitzer μυθιστοριογράφου Κόρμακ ΜακΚάρθυ. Στην μικρή κωμόπολη του Τέξας, των 700 κατοίκων, όλοι έχουν ταραχτεί αλλά σχεδόν οι περισσότεροι γονείς και μαθητές ζητάνε να παραμείνει ο καθηγητής στο σχολείο. Ένας γονέας, που η κόρη του, φοιτούσε στην ίδια τάξη, υπερασπίζεται τον Τίερς λέγοντας «Αν θέλεις να προστατέψεις τα παιδιά σου από τέτοια μυθιστορήματα, καλύτερα να κλείσεις πρώτα την τηλεόραση και τα βίντεο παιγνίδια. Τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς εκτιθεμένα στη βία και στην εγκληματικότητα».

Μια μαθήτρια του Τίερς τον υπερασπίζεται λέγοντας ότι είναι καλός δάσκαλος και τους έκανε να ενδιαφέρονται για την λογοτεχνία. Το συγκεκριμένο βιβλίο, που εκδόθηκε το 1974, θεωρείται ότι διερευνά τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής και υπήρχε από την αρχή στην εγκεκριμένη λίστα των βιβλίων. Έτσι, τώρα, μετά την μήνυση, ο καθηγητής κινδυνεύει να βρεθεί στην φυλακή για ένα χρόνο και να πληρώσει πρόστιμο 4.000 δολλάρια.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν τακτικά σε σχολεία και βιβλιοθήκες της Αμερικής αλλά σπανίως οδήγησαν σε καταδίκες όσων είχαν εμπλακεί στη διαχείριση ή τη διάδοσή τους. Το θέμα ξεκινάει πάντα από καταγγελίες γονέων ενώ είναι περισσότερα από 500 τα βιβλία που έχουν μπει σε μαύρες λίστες όπως «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάιμπεκ, ο Χάρυ Πότερ. Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα στα σχολεία έχει φτάσει στο κόκκινο και μάλλον δεν οφείλεται στην λογοτεχνία.

Το αντίθετο μάλιστα: η σωστή διδασκαλία και των πιο σκοτεινών λογοτεχνικών κειμένων μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ή αποτρεπτικά. Ας απαγορέψουν τα όπλα στην Αμερική και όχι τα βιβλία. Κι εδώ μου έρχεται στο μυαλό ο Gus Van Sant, o "Ελέφαντας" αλλά και το μυθιστόρημά του "Pink" που διάβασα πριν χρόνια. Αυτό σίγουρα δεν το προτείνουμε σε μαθητές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Against Autofiction: Two Paths for the Internet Novel

  By Conor Truax SPIKE 28 October 2024 Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο μυθιστόρημα στο διαδίκτυο, την αφήγηση, την αυτομυθοπλασία.  https://s...