Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές : η θλιμμένη λογοκρισία

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, «Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου», που κυκλοφόρησαν στο Ιράν με τον «εξ-ευγενι-ισλαμισμένο» τίτλο «Οι καρδούλες της ζωής μου» απαγορεύτηκαν τελικά γιατί και το περιεχόμενό τους κρίθηκε τολμηρό. Η πρώτη του έκδοση των πέντε χιλιάδων αντιτύπων τελείωσε μέσα σε τρεις εβδομάδες αλλά απαγορεύτηκε η ανατύπωσή του. Αυτά από την τυχερή χώρα των «μη-ομοφυλόφιλων».
Στο μεταξύ το παλιότερο μυθιστόρημα του Μάρκες «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» γυρίστηκε σε ταινία σε σκηνοθεσία του Μάικ Νιούελ (Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία) και σε σενάριο του Ρόναλντ Χάργουντ (Ο πιανίστας). Πρωταγωνιστεί ο Χαβιέ Μπαρντέμ. Οι πρώτες κριτικές μιλάνε για σεβασμό στο βιβλίο αλλά σκηνοθετικά δεν υπάρχει η μαγεία του, ο μαγικός του ρεαλισμός. Αντιθέτως θυμίζει ταινίες τύπου Άιβορι ή μεταφορές αγγλοσαξονικών μυθιστορημάτων εποχής.
Ίσως σκηνοθέτες όπως ο Αλφόσνο Κουαρόν, ο Γκιλέρμο ντελ Τόρο, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου ή ακόμη και ο Πέδρο Αλμοδοβάρ θα είχαν μπει καλύτερα στο κλίμα του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...