Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

Ελευθεροτυπία, βιβλιοθήκη, τα ελληνικά μυθιστορήματα της χρονιάς

Στο φόρτε τους μύθος και δράση

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν είναι υποχρεωτικό να ανακαλύπτουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάποια κοινά χαρακτηριστικά της πεζογραφικής παραγωγής. Αν, παρ' όλα αυτά, θα έπρεπε απαραιτήτως να ζητήσουμε φέτος κάτι τέτοιο, εύκολα θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε δύο στοιχεία στα βιβλία τα οποία μόλις κυκλοφόρησαν: το ένα είναι μια σαφής προτίμηση των συγγραφέων για το διήγημα, είδος το οποίο για κάποια χρόνια κινδύνεψε να απουσιάσει ανησυχητικά από τις επιλογές τους, και το άλλο είναι μια επίσης σαφής διάθεση για ανοιχτά αφηγηματικά κείμενα - για κείμενα τα οποία ενώ μπορεί, από τη μια μεριά, να παίζουν με το στοιχείο του φανταστικού ή του ειδολογικού, δεν έχουν την παραμικρή δυσκολία, από την άλλη, να τα καταφέρουν εξίσου καλά με την κλιμάκωση της δράσης τους, όπως και με τον ελκυστικό ή και πολλαπλά ερεθιστικό χαρακτήρα του μύθου τους (οι αξιολογικές κρίσεις για τους παρουσιαζόμενους τίτλους έχουν προηγηθεί ή θα ακολουθήσουν - ο αριθμός των βιβλίων και ο χώρος της ομαδικής υποδοχής τους δεν επιτρέπουν τη διατύπωση ούτε επικρίσεων ούτε επαίνων).


ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ
«ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», ΣΕΛ. 234, ευρώ 14

Μια συλλογή διηγημάτων για την αστική καθημερινότητα, την αθηναϊκή μοναξιά και τη θλίψη η οποία χρωματίζει τον ελληνικό περίγυρο όποτε δοκιμάζουμε να τον δούμε μέσα από ένα πιο κοντινό πλάνο. Μετά τα δύο ιστορικά του μυθιστορήματα, όπου η ελληνική κοινωνία αποτυπώνεται στα ατομικά χαρακτηριστικά δύο θεατρανθρώπων, με έντονο πάντα στην αφήγηση το στοιχείο της υπέρβασης του πραγματικού και της φαντασίας, ο Μάνος Ελευθερίου περνά σε μια συλλογή διηγημάτων όπου η πραγματικότητα διεκδικεί και πάλι μια λοξή ματιά στις εικόνες και τη σκηνογραφία του.


ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ
Ερμιόνη Αγρια νύχτα τρυφερή
«ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ», ΣΕΛ. 417, ευρώ 18,80

Η ιστορία της Ερμιόνης, μιας γυναίκας η οποία νιώθοντας πως έχει υπέρμετρα εξαπατηθεί και βασανιστεί από τον άντρα της ζωής της, αποφασίζει να ξεμπερδέψει μια για πάντα μαζί του. Η πορεία ενός προσώπου από το φως στο σκοτάδι, η βαθμιαία κατάλυση της συνείδησής του και ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται μέσω των πλέον λογικών τρόπων στις πιο παράλογες αποφάσεις. Μια ιστορία πάθους, που μπορεί (και οφείλει) να διαβαστεί και σαν μια ιστορία μυστηρίου, με ποικίλες και συχνά απρόβλεπτες και απρόσμενες προεκτάσεις.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ
Το βιβλίο του έργου και του χρόνου
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 551, εθώΰ 19

Προσπάθεια συγκερασμού διαφόρων αφηγηματικών ειδών σε μια σύνθεση η οποία παντρεύει το μυθιστόρημα με το χρονικό, το ημερολόγιο, την αυτοβιογραφία και το δοκίμιο. Ο Κιουρτσάκης τοποθετεί το έργο του στο εσωτερικό ενός διπόλου, του οποίου η μία άκρη ανιχνεύεται στη διαρκή κίνηση της μυθιστορηματικής δράσης και η άλλη στον βαρύ βηματισμό των ιδεών και της σκέψης.


ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ
Αλδεβαράν
«ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ», ΣΕΛ. 192, ευρώ 12,50

Αλδεβαράν, μας προειδοποιεί ο Παύλος Μάτεσις στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του, ονόμασαν οι Αραβες τον λαμπερό αστερισμό του Ταύρου. Το βιβλίο του κάνει λόγο για κάποιον που ήταν βέβαιος πως μπορούσε να ταξιδέψει σε αυτόν τον αστερισμό και το ξεδίπλωμα της περιπέτειάς του βασίζεται σε ό,τι βασίζει πάντα ο Μάτεσις τις αφηγήσεις του: στο θαυματουργό, το εκκωφαντικό και το απίθανο, που συμπλέκονται σε μια σχεδόν συνειρμική γραφή για να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που παίζει με τον αιφνιδιασμό του ετερόκλιτου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ
Μπλε καστόρινα παπούτσια Μια ροκ ιστορία από τις ταραγμένες μέρες του '64
«ΤΟΠΟΣ», ΣΕΛ. 310, ευρώ 15,90

Την αφορμή για την εκτύλιξη της δράσης του μυθιστορήματος του Θανάση Σκρουμπέλου δίνει το αιματηρό επεισόδιο του εορτασμού της ανατίναξης του Γοργοποτάμου τον Νοέμβριο του 1964. Ο συγγραφέας συγκεντρώνει τους ήρωές του σ' ένα μαγαζί του Μεταξουργείου, όπου συναντιούνται τα πιο παράξενα και αντιθετικά ανθρώπινα δείγματα με φόντο το αντιδημοκρατικό κράτος της δεκαετίας του 1960 και την ατμόσφαιρα η οποία θα οδηγήσει λίγο αργότερα στην επιβολή του καθεστώτος των συνταγματαρχών.


ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΒΙΑΡΑΣ
Πορφυρό και μαύρο νήμα
ΜΤΦΡ.: ΡΕΝΑ ΧΑΤΧΟΥΤ «ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 327, ευρώ 16

Δύο παράλληλες ιστορίες. Η μία εκτυλίσσεται σε ιστορικό χρόνο και έχει να κάνει με τη σχέση ενός παιδιού με τη γυναίκα η οποία το μεγαλώνει σ' ένα ξερονήσι επί γερμανικής Κατοχής, η άλλη αφορά τα παραμύθια με τα οποία κοιμίζει η ίδια γυναίκα το παιδί: παραμύθια παρμένα από την ιστορία του Βυζαντίου και, ειδικότερα, από τους λαϊκούς μύθους του Βασιλείου Διγενή Ακρίτα και από τη λόγια υμνογραφική παράδοση της Κασσιανής. Ενα περίπλοκο λογοτεχνικό παιχνίδι, που συμπλέκει το ιστορικό μυθιστόρημα με το ιστορικό χρονικό και την παραμυθητική αφήγηση με την ονειρική ατμόσφαιρα και τον μαγικό ρεαλισμό.


ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ
Περί αγγέλων και δαιμόνων
«ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ», ΣΕΛ. 218, ευρώ 12,50

Οι πρωταγωνιστές των κομματιών του Αργύρη Χιόνη συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τον θάνατο (με το χαώδες κενό το οποίο διανοίγει η παρουσία του, αλλά και με τον απροσμέτρητο τρόμο τον οποίο αποδεσμεύει η σκέψη του), ενώ όλοι οι ήρωές του έχουν κάτι το έντονα δαιμονικό και ανησυχαστικό, με την ύπαρξή τους να διέπεται από τους νόμους μιας υπόγειας φρίκης ή ανατριχίλας, που προκαλεί τον ακατανίκητο εχθρό με πλήρη επίγνωση της αδυναμίας της.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Insenso
«ΙΝΔΙΚΤΟΣ», ΣΕΛ. 53, ευρώ 10

Οπερα χαρακτηρίζει το ιδιότυπο αφήγημά του ο Δημήτρης Δημητριάδης, διευκρινίζοντας ότι η ιστορία του είναι εμπνευσμένη από την ταινία του Βισκόντι «Senso» (1954) και αφορά μια διπλή προδοσία. Ο Δημητριάδης συνταιριάζει στο κείμενό του την ποίηση με την πρόζα και τον δοκιμιακό λόγο, ενώ δεν παραλείπει να παραπέμψει διακριτικά και στην ανεικονική γραφή. Ενας απολύτως συνεπής του μοντερνισμού.


ΝΕΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ
Ο γιος του Μπίλυ Μπλου
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ΣΕΛ. 290, ευρώ 15

Ενας πατέρας που δεν ξέρει αν είναι όντως πατέρας, ένας γιος που διαβεβαιώνει πως είναι σε κάθε περίπτωση γιος, μια περιοχή η οποία αναστατώνεται κάποια στιγμή σε μεγάλο βαθμό κι ένας αυτοσχέδιος ντετέκτιβ που καταφέρνει να βάλει εντέλει τα πράγματα στη σειρά και να κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Ενα μυθιστόρημα για την ηλικιακή φθορά ή το γήρας, αλλά και για τα αιώνια νιάτα, που μπορεί να μην αποτελούν ανεδαφικό ή ουτοπικό αίτημα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΣΕΤΙΔΗΣ
Λυσσασμένες αλεπούδες
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 237, ευρώ 12,50

Με την τελευταία συλλογή διηγημάτων του «Τροπικός του Λέοντος» (2001), ο Δημήτρης Πετσετίδης άφησε τα θέματα της μνήμης και της καθημερινότητας για να περάσει σε μιαν εκτεταμένη λογοτεχνική διακωμώδηση. Οι «Λυσσασμένες αλεπούδες» σηματοδοτούν μιαν επιστροφή στην οικεία θεματογραφία του συγγραφέα, με το θανατερό τοπίο του Εμφυλίου να διεκδικεί κυρίαρχη θέση στους προσανατολισμούς της αφήγησης.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΓΓΑΣ
Τηλέμαχου Οδύσσεια
«ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», ΣΕΛ. 241, ευρώ 15

Ο Τηλέμαχος Χαρίτος ή Τρωχάλιας αναθέτει σε έναν συγγραφέα να φέρει πίσω τον χαμένο του πατέρα. Εκείνο, όμως, που θέλει είναι ένας πατέρας μειλίχιος και ταπεινός κι όχι ένας τύπος δίβουλος, σκοτεινός και, πιθανόν, μπαγαπόντης. Αυτή είναι η ιστορία την οποία παρουσιάζει στην «Τηλεμάχου Οδύσσεια» ο Δημήτρης Μίγγας, μεταφέροντας τις ομηρικές σημασίες στην καθημερινή ζωή μιας μικρής κοινότητας.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ
Τεκμήριο αθωότητας
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 238, ευρώ 14

Ενας κόσμος στον οποίο κυριαρχούν ο υπολογισμός, η αλληλλοϋπονόμευση και οι πολλαπλές παραποιήσεις: αυτός είναι ο κόσμος του μυθιστορήματος του Τηλέμαχου Κώτσια, όπου ένας καταξιωμένος χειρουργός στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων διώκεται αίφνης για χρηματισμό. Πώς ένας επιτυχημένος και μάλλον αμέριμνος επαγγελματίας οδηγείται στη σοβαρότερη κρίση της ζωής του και κινδυνεύει να χάσει από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Του φιδιού το γάλα
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΣΕΛ. 453, ευρώ 20

Οπως παρατηρεί στο συστατικό του σημείωμα για το βιβλίο ο Γιάννης Ξανθούλης, θέμα του μυθιστορήματός του είναι η μνήμη και, ειδικότερα, οι επιλεκτικές της ικανότητες. Γιατί ξεχνάμε και απομακρύνουμε ή απωθούμε τμήματα της ζωής μας τα οποία έχουν ενδεχομένως παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην πορεία της; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν η πλοκή και ο μύθος στο μυθιστόρημα «Του φιδιού το γάλα», που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα στην οποία κυριαρχούν καταστάσεις όπως η απόρριψη και η αυτοκαταστροφή.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ
Το απροστάτευτο
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 278, ευρώ 12

Ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Βούλγαρο εργάτη, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει ένα στήριγμα για να μείνει στη Βόρεια Ελλάδα κι έναν Ελληνα δάσκαλο, που αγωνίζεται μάταια να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα. Ενα μυθιστόρημα για τη φυλετική και τη σεξουαλική ετερότητα, όπως και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας ερωτικός δεσμός να καταλήξει στην πλήρη καταστροφή.


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Η μέρα με τις δεκατέσσερις νύχτες
«ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ», ΣΕΛ. 187, ευρώ 10,40

Ενας νεαρός άντρας βρίσκεται σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο κατά τη δεκαετία του 1920, στην Ελλάδα, χωρίς να μπορεί να αποφασίσει αν θα μείνει στους κλειστούς ορίζοντες της πατρίδας του ή αν θα ανοίξει τα φτερά του για την Ευρώπη. Κλίμα μυθιστορήματος αποκρύφων και «Μαύρης Μάσκας» σε ένα έργο το οποίο αποσκοπεί στο να φέρει στην επιφάνεια τη λογοτεχνική ιστορία του αστικού περιθωρίου.


ΚΩΣΤΗΣ ΓΚΙΜΟΣΟΥΛΗΣ
Η κραυγή της πεταλούδας
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 267, ευρώ 15

Κομμάτια τα οποία έλκουν την καταγωγή από την ποιητική ιδιότητα του συγγραφέα και πηγαίνουν πέρα από τη φωτογραφική αποτύπωση της πραγματικότητας, υιοθετώντας μια ματιά που διασαλεύει το ομογενοποιημένο και σταθεροποιημένο για την κοινή αντίληψη τοπίο της. Χωρίς να υπερβαίνει κάποια εκφραστικά όρια, ο Κωστής Γκιμοσούλης μοιάζει, παρ' όλα αυτά, να υπηρετεί έναν ιδιότυπο ρεαλισμό.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Χάρτες Εβδομήντα ιστορίες
«ΠΑΤΑΚΗΣ», ΣΕΛ. 267, ευρώ 14

Διηγήματα για την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των κοινωνικά και σεξουαλικά παραγνωρισμένων, που συναντούν την περιπλάνηση στο άξενο τοπίο της μεγαλούπολης ή την ασφυξία την οποία φέρνει εκ των πραγμάτων στους ανθρώπους ο περιορισμένος κόσμος της περιφέρειας. Ηρωες που περνούν για μία και μόνο στιγμή μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη ή, αντιθέτως, έχουν την ευκαιρία να του αποκαλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι του βίου τους.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η μεγάλη άμμος
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 421, ευρώ 17

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι τυχαίοι ή μη επισκέπτες ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού αλλάζουν χειραψία πάνω από έναν νεκρό, ενώ η περιπέτεια για έξι από αυτούς έχει αρχίσει από πολύ νωρίτερα. Η δυσκολία που προβάλλεται από παντού στο να υπερβούμε την περίπου εγγενή αγριότητα και απανθρωπιά μας διά μέσου τριών αφηγηματικών προοπτικών και δύο μερίδων πρωταγωνιστών, σε ένα μυθιστόρημα το οποίο παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την εντός και εκτός αστικών τειχών καθημερινότητα.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η άδεια καρέκλα
Μια νουβέλα και άλλες ιστορίες «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ», ΣΕΛ. 251, ευρώ 13,60

Ηρωες οι οποίοι εντάσσονται ευθύς εξαρχής στον καθημερινό μας περίγυρο, εκπροσωπώντας εκ παραλλήλου μιαν ελαφρά άρνηση της πραγματικότητας, μια παράταιρη και ενδεχομένως παρατοποθετημένη εκδοχή της, μια και όχι μόνο ακολουθούν μια σχετικά σταθερή γραμμή απομάκρυνσης από το κέντρο, αλλά και μπαίνουν σε μονοπάτια τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται τη μελλοντική επιστροφή τους στα κεκανονισμένα.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ
Μικρός δακτύλιος Νέες αθηναϊκές ιστορίες
ΦΩΤ.: ΚΑΜΙΛΟ ΝΟΛΛΑΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ΣΕΛ. 179, ευρώ 15,70

Ο Κώστας Κατσουλάρης επανέρχεται στην αθηναιογραφία του, περνώντας από τον Λυκαβηττό, την Ομόνοια και το Κολωνάκι και αφήνοντας τους ήρωές του να αναρωτιούνται πολλαπλώς για την τύχη και τα σύμβολα της πόλης τους. Παρατίθενται έντεκα κείμενα στα οποία εφαρμόζονται οι πιο διαφορετικές τεχνικές και λύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα μεγάλο εκφραστικό (και κατά συνέπεια αντιληπτικό) φάσμα.


ΝΤΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΛΙΟΥ
Γκάτερ
«ΚΕΔΡΟΣ», ΣΕΛ. 262, ευρώ 12

Ενα μυθιστόρημα που ρίχνει το βλέμμα του στους αφηγηματικούς τρόπους των κόμικς, χωρίς να αδιαφορεί για την ίντριγκα και το μυστήριο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ενας δεκαοχτάχρονος ο οποίος νιώθει εγκλωβισμένος ανάμεσα στον αυταρχικό πατέρα του και στον προβληματικό του έρωτα για μιαν απρόσιτη γυναίκα, αναζητεί διέξοδο στην επίλυση ενός αινίγματος ενώπιον του οποίου βρίσκεται εντελώς τυχαία.


ΜΑΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Οστεοφύλαξ

«ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», ΣΕΛ. 115, ευρώ 9

Κλίμα σκοτεινό και δυσανάγνωστο, που ανταποκρίνεται σε μιαν εξίσου παράξενη και δύσκολα αποκρυπτογραφήσιμη ιστορία. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν λόγο ο οποίος του επιτρέπει να φέρει αργά στην επιφάνεια το θέμα του και να φωτίσει τις ξεχωριστές του διαστάσεις μόνο την τελευταία ώρα. Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα στοίχημα που επιζητεί την έντονη συμμετοχή και αντίδραση του αναγνώστη.


ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Drama city
ΜΤΦΡ.: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ «ΠΑΤΑΚΗΣ», ΣΕΛ. 373, ευρώ 16,50

Ενας υπάλληλος φιλοζωικού οργανισμού και μια αστυνομικός η οποία ζει βυθισμένη στις ερωτικές της σχέσεις με τους άντρες και στο αλκοόλ ενώνουν τις μοναξιές τους στους δρόμους της Ουάσινγκτον, αλλά αυτό ουδόλως πρόκειται να τους γλιτώσει από τις αγριότητες που θα ακολουθήσουν. Ενα μυθιστόρημα διαμάχης συμμοριών και πολέμου γειτονιών από τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Πελεκάνος.


ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ
Πανδαιμόνιο
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τι συμβαίνει όταν μια μέρα οι μοναχοί του Αγίου Ορους ανακαλύπτουν κατάπληκτοι ένα πτώμα; Ο αγώνας για ξετύλιγμα του μυστηρίου αρχίζει αμέσως και τα ερωτήματα πέφτουν βροχή από όλες τις πλευρές: Ερωτικό σκάνδαλο; Ξένος πολιτικός δάκτυλος; Παρέμβαση του Εωσφόρου; Ή κάτι άλλο, χειρότερο και τρομακτικότερο απ' όλα τα προηγούμενα;

Στοιχεία ίντριγκας σε μια σύνθεση η οποία οδεύει εξαρχής πέραν του αστυνομικού μυθιστορήματος.


DAVID SEDARIS
Γυμνός
ΜΤΦΡ.: ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΚΑΝΑ «ΜΕΛΑΝΙ», ΣΕΛ. 407, ευρώ 18,50

Δεκαεπτά αυτοβιογραφικά κείμενα, που προβάλλουν με ιδιαίτερη επιμονή τις αδιόρατες λεπτομέρειες των εξιστορήσεών τους, φέρνοντας τη βιογραφία και την αυτοβιογραφία πολύ κοντά στο ανελέητο χιούμορ, στον αυτοσαρκασμό και στη μαύρη κωμωδία. Ο David Sedaris είναι γεννημένος από Ελληνα πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, έχει γράψει αρκετά θεατρικά έργα και σήμερα ζει στο Παρίσι.


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 14/12/2007


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...