Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Το Μέγαρο Γιακουμπιάν στη Δ.Κ.Βιβλιοθήκη Σερρών


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Μυθιστόρημα: δημιουργικές αναγνώσεις»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Αλάα Αλ-Ασουάνι

"Το Μέγαρο Γιακουμπιάν"

Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις


Το μυθιστόρημα του Αιγύπτιου συγγραφέα Αλάα Αλ-Ασουάνι

«Το Μέγαρο Γιακουμπιάν» (Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης Εκδόσεις ΠΌΛΙΣ 2007) θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των λογοτεχνικών σεμιναρίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 7.30 μμ στο χώρο της Βιβλιοθήκης με εισηγητή τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη.

Σε ένα δεκαόροφο αρτ-ντεκό μέγαρο του Καίρου, στην οδό Σουλεϊμάν Μπάσα, χτισμένο το 1934, διαδραματίζεται το μυθιστόρημα του Ασουάνι. Η ιστορία τοποθετείται χρονικά στην αρχή της δεκαετίας του ενενήντα, στον πόλεμο του Κόλπου και στην απαρχή της ενεργοποίησης του ισλαμιστικού φανατικού κινήματος. Σπονδυλωτές και αλληλένδετες οι ιστορίες που συνδέουν τους πλούσιους ένοικους του μεγάρου με τους φτωχούς που μετέτρεψαν την ταράτσα σε μικρά καταλύματα. Ο γιος του θυρωρού, ο Τάχα, που θέλει να γίνει αστυνομικός αλλά δεν μπορεί λόγω καταγωγής και στρατολογείται από τους εξτρεμιστές. Η αγαπημένη του Μπουσάινα που θα καταλήξει στις λάγνες αγκαλιές του ξεπεσμένου αριστοκράτη Ζάκι, η Σουάντ θα υποφέρει στην σχέση της με τον χατζή Αζάμ, νεόπλουτο και αδίστακτος πολιτικάντη. Ο Χατίμ, γαλλοαναθρεμένος δημοσιογράφος, συχνάζει σε μπαρ αντρών και αναζητάει την χαμένη παιδική του αθωότητα σε λαϊκά αγόρια. Αυτοί είναι μερικοί από τους ήρωες του μεγάρου, των φωτεινών διαμερισμάτων και της εκτιθέμενης στον αιγυπτιακό ήλιο ταράτσας.

Το μυθιστόρημα φέρνει στο νου τις μυθιστορίες του Ναγκίμπ Μαχφούζ αλλά και τις αραβικές σαπουνόπερες, χωρίς ωστόσο να απογειώνεται λογοτεχνικά. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα βιβλίο ανθρώπινο, συγκινητικό, τολμηρό για τις πολιτικές και κοινωνιολογικές του απόψεις, που κινδύνεψε στην Αίγυπτο να λογοκριθεί παρά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τόσο ως βιβλίο όσο και ως ταινία με πετυχημένη καριέρα στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και θα παιχτεί και στη χώρα μας τον Ιανουάριο.

Το "Μέγαρο Γιακουμπιάν" μας αποκαλύπτει στις αλήθειες μια χώρας που δεν είναι μόνον οι πυραμίδες της ερήμου αλλά και τα αναπάντητα ερωτήματα μιας λογοτεχνικής σφίγγας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...