Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008

Η συνωνυμία στην Κινηματογραφική Λέσχη της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης Σερρών

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών/Κινηματογραφική Λέσχη


«Η λογοτεχνία στην οθόνη» απόψε Τρίτη στις 7.30 μ.μ


Τζούμπα Λαχίρι «Η συνωνυμία» (εκδόσεις Ελληνικά γράμματα)

Με διεισδυτική ματιά η Λαχίρι αποκαλύπτει όχι μόνο την καθοριστική δύναμη των ονομάτων και των προσδοκιών που μας φορτώνουν οι γονείς μας, αλλά και τα μονοπάτια μέσα από τα οποία αργά, μερικές φορές επώδυνα, κατορθώνουμε να βρούμε, να ορίσουμε τον εαυτό μας.
Ένα μυθιστόρημα στο οποίο ξεδιπλώνονται και εμπλουτίζονται όλα τα θέματα της πρώτης συλλογής διηγημάτων της Λαχίρι, Διερμηνέας Ασθενειών, που της χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ και τη διεθνή αναγνώριση.

Η Συνωνυμία παρακολουθεί το ξερίζωμα της οικογένειας Γκανγκούλι από την παραδοσιακή ζωή της Καλκούτας και τη μεταμόφωσή της σε Αμερικανούς. Μετά το γάμο τους, ο Ασόκα και η Ασίμα Γκανγκούλι εγκαθίστανται στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ο Ασόκα, εκπαιδευόμενος μηχανολόγος, προσαρμόζεται πιο ομαλά απ' ό,τι η γυναίκα του η οποία αντιστέκεται σε καθετί αμερικανικό και βασανίζεται με τη σκέψη της οικογένειάς της. Όταν γεννιέται ο γιος τους, η αγωνία τους να του βρουν όνομα προδίδει την προσπάθεια να μεταφέρουν παλιά έθιμμα στο νέο κόσμο. Φέροντας το όνομα ενός Ρώσου συγγραφέα που του έδωσαν οι Ινδοί γονείς του στη μνήμη μιας παλιά καταστροφής, ο Γκόγκολ Γκανγκούλι ξέρει μόνο ότι υποφέρει από το βάρος τόσο της κληρονομιάς του όσο και του παράξενου ονόματός του.

Η ταινία γυρίστηκε από την Ινδή σκηνοθέτρια Μίρα Νάιρ το 2006.

Επόμενη προβολή: Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008 στις 7.30 μ.μ

«Εγώ δεν φοβάμαι» σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλε Σαλβατόρε πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιταλού συγγραφέα Νικολό Αμανίτι (εκδόσεις Καστανιώτη 2001).


Δεν υπάρχουν σχόλια: