Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Χίλαρυ Μαντέλ "Πέρα από το μαύρο"


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2007-8

4os ΚΥΚΛΟΣ

Μυθιστόρημα: δημιουργικές αναγνώσεις


Το μυθιστόρημα της Χίλαρυ Μαντέλ, «Πέρα από το μαύρο» (Μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ 2007) θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των λογοτεχνικών σεμιναρίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 7.30 μμ στο χώρο της Βιβλιοθήκης με εισηγητή τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.


Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, μια σάτιρα της μικροαστικής Αγγλίας, όπου ένα παχύσαρκο και αινιγματικό μέντιουμ, η Άλισον, μαζί με την καπάτσα βοηθό της περιοδεύουν στα απρόσωπα λονδρέζικα προάστια επικοινωνώντας με τους πεθαμένους και διαβάζοντας τις σκέψεις των ζωντανών. Όμως η Άλισον καταδιώκεται από τα δικά της πνεύματα, αναζητώντας λύτρωση από βασανιστικά ερωτήματα του παρελθόντος.

Η Χίλαρι Μαντέλ, σε μια πρόσφατη αυτοβιογραφία της, “Giving up the ghost” παραδέχεται ότι μικρή είδε τον διάβολο, χωρίς μάζα, σχήμα, κάτι ασχημάτιστο που κινείτο και εκείνη τον παρακαλούσε να φύγει. Προφανώς αυτή η τρομακτική παιδική φαντασίωση την ακολούθησε στη ζωή της και στις επιλογές της ως συγγραφέως. Στα περισσότερα βιβλία της βασιλεύει το κακό, ανοίγονται τάφοι, πνίγεται ένα μωρό, μια γυναίκα σκοτώνει τη μάνα της. Ταυτόχρονα όλα της τα βιβλία είναι πολύ αστεία, έξυπνα και αναζητούν απαντήσεις στο πέραν της τωρινής μας ζωής. Υπάρχει Θεός; Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Η εσχατολογία πάει μαζί με την κωμωδία και αυτό είναι το σημαντικότερο λογοτεχνικό προνόμιο της Μαντέλ.

Γεννημένη το 1952 σε ένα χωριό του Μάντσεστερ από μετανάστες Ιρλανδούς Καθολικούς προγόνους, που εργάζονταν σε εργοστάσια υφαντουργίας. Ο πατέρας της ήταν υπάλληλος. Η Χίλαρυ η μεγαλύτερη από τρία παιδιά, ένα κορίτσι των βιβλίων. Αργότερα χάθηκε ξαφνικά ο πατέρας της και ένας νοικάρης του σπιτιού τους παντρεύτηκε τη μητέρα της και πήρε το επώνυμό του. Στα είκοσί της παντρεύτηκε αλλά άρχισε να έχει προβλήματα υγείας με τα πόδια και τα έντερα. Οι γιατροί στην αρχή την αντιμετώπισαν ως νευρασθενή και της χορηγούσαν ψυχοφάρμακα πράγμα που κλόνισε την υγεία της. Αργότερα ακολούθησε τον γεωλόγο σύζυγό της στη Νότια Αφρική και έζησαν εκεί για πέντε χρόνια. Μετακινήθηκαν στην Σαουδική Αραβία για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η Μαντέλ έγραψε ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Γαλλική επανάσταση και άλλα οκτώ μυθιστορήματα (στα ελληνικά κυκλοφόρησαν δύο από τις εκδόσεις Νεφέλη). Υπήρξε υποψήφια για πολλά λογοτεχνικά βραβεία και γενικά θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές λογοτεχνικές φωνές της αγγλικής λογοτεχνίας, άξια συνεχίστρια της Μιούριελ Σπαρκ (την οποία λατρεύει) και του Γκρέϊαμ Γκριν.

Προηγούμενες παρουσιάσεις:

Πιέρ Ασουλίν «Ξενοδοχείο Lutetia»

Ίαν ΜακΓιούαν «Εξιλέωση»

Ζουλφί Λιβανελί «Ευτυχία»

Αλάα Αλ-Ασουάνι «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν»

Ολόκληρες οι εισηγήσεις στο : http://www.serrelib.gr/logotexnika_seminaria.html



2 σχόλια:

  1. Είδα το κείμενό σας στα ΝΕΑ και θα ήθελα να επικοινωνήσουμε, αν σας ενδιαφέρει μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου της Μαντέλ στον χώρο εκδηλώσεων του ΠΑΠΥΡΟΥ. Απαντήστε μου σ' αυτό το blog.
    Αθηνά Δημητριάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείτε να μου ξαναγράψετε στο μέιλ

    grigori@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Against Autofiction: Two Paths for the Internet Novel

  By Conor Truax SPIKE 28 October 2024 Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο μυθιστόρημα στο διαδίκτυο, την αφήγηση, την αυτομυθοπλασία.  https://s...