Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

"Εγώ δεν φοβάμαι"


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

«Η λογοτεχνία στην οθόνη»

στις 7.30 απόψε




“Εγώ δεν φοβάμαι” (2003) του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες

σε σενάριο του Νικολό Αμανίτι πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημά του.



Το μυθιστόρημα:

Νικολό Αμανίτι

“Εγώ δεν φοβάμαι”

(Εκδόσεις Καστανιώτης)


Το πιο ζεστό καλοκαίρι του αιώνα. Τέσσερα σπίτια ξεχασμένα σ’ έναν απέραντο σιτοβολώνα της Νοτίου Ιταλίας. Οι ενήλικες μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ τα παιδιά, πάνω στα ποδήλατά τους, αναζητούν την περιπέτεια στην πυρακτωμένη ύπαιθρο. Και ξαφνικά ο εννιάχρονος Μικέλε Αρμιτάνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μυστικό τόσο μεγάλο και τόσο τρομερό, που δεν θα μπορέσει να το διηγηθεί ούτε ο ίδιος. Παρασέρνοντας τον αναγνώστη του σε ατμόσφαιρες που θυμίζουν άλλοτε τον Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουέιν κι άλλοτε τα παραμύθια του Ίταλο Καλβίνο, ο Νικολό Αμανίτι επιστρέφει με το πιο πετυχημένο και πιο εμπορικό (150.000 αντίτυπα στην Ιταλία σ’ ένα μόνο μήνα!) μέχρι σήμερα βιβλίο του διεισδύοντας κάτω από το δέρμα του αναγνώστη του, σαν μια τρυφερή μαχαιριά στο στήθος, και τροφοδοτώντας τις σελίδες του με άφθονα κωμικά στοιχεία, πολλή νοσταλγία και με ένα εκπληκτικό δειγματολόγιο αξέχαστων μυθιστορηματικών χαρακτήρων

Κριτικές:

«Με μια γραφή λαχανιαστή και έντονα κινηματογραφική, όπου ο λυρισμός διασταυρώνεται με το χιούμορ και η βία με την άδολη τρυφερότητα, ο δημοφιλέστερος σήμερα συγγραφέας της Ιταλίας «συνομιλεί» με τον Στίβεν Κινγκ και τον Μαρκ Τουέν και βγάζει άσους από το μανίκι του ως την τελευταία σελίδα. Με άξονα το αγαπημένο του μοτίβο της απώλειας της αθωότητας, ζωντανεύει μια εκδοχή της βυθισμένης στη φτώχεια και τους μαφιόζικους πειρασμούς ιταλικής υπαίθρου, σ’ ένα θρίλερ όπου οι κακοί παραμένουν ανθρώπινοι».

Σταυρούλα Παπασπύρου- Ελευθεροτυπία (30.03.03)

Ο συγγραφέας:

Ο Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1966. Με το μυθιστόρημα Ti prendo e ti porto via (Θα σε πάρω να φύγουμε, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002) που κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1999, ο Αμανίτι γνώρισε τη μεγάλη αποδοχή κοινού και κριτικής. Το μυθιστόρημα Io non ho paura (Εγώ δεν φοβάμαι, Εκδόσεις Καστανιώτη 2003) κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2001.

Ο σκηνοθέτης:

Ο Γκαμπριέλε Σαλβατόρες γεννήθηκε το 1950 στη Νάπολη της Ιταλίας, υπήρξε πρόεδρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου το 2004, ενώ ξεκίνησε ως σκηνοθέτης το 1972 στο Μιλάνο σκηνοθετώντας αρκετά έργα στο Teatro dell'Elfo. Άλλωστε είχε σπουδάσει θέατρο στην Accademia del Piccolo Teatro του Μιλάνου. Με το «Μεντιτεράνεο» το 1991 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Το «Εγώ δεν φοβάμαι» τιμήθηκε με το Βραβείο Βιαρέτζιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...