Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Μια εικονογραφημένη περιπλάνηση


Σπύρος Παλούκης

Ο Καρλομάγνος και η κάμερα με τα μυστικά


Εκδόσεις Μαγικό Κουτί 2008





΄Eνα εικονογραφημένο ημερολόγιο περιπλανήσεων και φωτογραφική διερεύνηση της ευρωπαϊκής διάστασης ενός νέου ανθρώπου. Ο Σπύρος Παλούκης, γεννήθηκε το 1980, σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες και προφανώς δεν σταμάτησε να διαβάζει και να μελετάει την ιστορία και τον κόσμο γύρω του. Στο κομψό βιβλίο και- κάπως άβολο για διάβασμα στο χέρι- περιγράφει τις εντυπώσεις του από ταξίδια-στάσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις πάντα σε συνδυασμό με έναν στοχασμό πάνω στην ιστορία της Ευρώπης, στις απαρχές της ευρωπαϊκής ιδέας και στις προθέσεις του Κρλομάγνου για την πρώτη του αποτυχημένη απόπειρα να οικοδομηθεί μια ομογενοποιημένη Ευρώπη.
Πιο πετυχημένα από τα δοκιμιακά είναι τα κείμενα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας που συνοδεύουν τις φωτογραφίες και αλληλοσυμπληρώνουν πτυχές που δεν πέρασαν στο κλείσιμο της κάμερας ή το αντίθετο –που δεν χώρεσαν στα λόγια του σημειωματάριου. Ο Σπύρος Παλούκης εμφανίζει αρετές και απομένει να κατασταλάξει στο τι ακριβώς επιθυμεί στους χώρους της γραφής και της απεικόνισης όπου περιφέρεται ή πώς να συνδυάσει και τα δύο. Η αίσθησή μας είναι ότι θα έχει καλό κατευόδιο σε ό,τι κι αν επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...