Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

Philip Roth Indignation

Όχι, δεν πρόκειται να σας μιλήσω για το 28ο βιβλίο του σημαντικού συγγραφέα.
Θα το διαβάσω στα ελληνικά, όταν θα βγει. Παρακολουθώ όμως τις πολλές κριτικές που γράφτηκαν ήδη στις αγγλόφωνες εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ και ο Τίμπορ Φίσερ τον ανεβάζουν στα ύψη και κριτικοί όπως ο Κρίστοφερ Χίττσενς στο Atlantic με τα χειρότερα επίθετα. Νομίζω ακόμη πιο χαμηλά αξιολογείται στον Independent.
Σημασία πάντως έχει το πλήθος των κριτικών, το εύρος των διαστάσεων και όχι η προβλέψιμη υποδοχή.
Στην χώρα μας 5-6 αναγνωρισμένοι συγγραφείς απολαμβάνουν μιαν απίστευτη κριτική ασυλία, προτού καν εκδοθεί το βιβλίο τους και φυσικά την αποθέωση όταν εκδοθεί.
Αναρωτιέμαι πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι μια τέτοια πληκτική ασυλία και πώς αποδέχονται οι αναγνώστες μια τόση προβλέψιμη αποδοχή.

5 σχόλια:

Kafeini είπε...

Πραγματικά εύστοχο το σχόλιό σου.

Να προσθέσω ότι υπάρχει και η τρίτη οδός των 'κριτικών' κειμένων που εξαντλούνται ουσιαστικά στην περιγραφική επαναδιατύπωση του τελευταίου βιβλίου του Ροθ, όπως το άρθρο του Frank Kermode στο London Review of Books.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης είπε...

Ναι, το είδα κι αυτό. Όμως τι θα έλεγες αν μεταθέταμε το ζήτημα και σε 5-6 δικούς μας συγγραφείς; Υπάρχουν άραγε τέτοιες περιπτώσεις;

Kafeini είπε...

Φοβάμαι πως υπάρχει και στα καθ'ημάς η ίδια πρακτική. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε πάντα όσο πρέπει είναι ότι η 'εξασφαλισμένη' απόδοση λογοτεχνικών ευσήμων σε ορισμένους μόνο συγγραφείς, δεν έχει μόνο βλαβερές συνέπειες για την πεζογραφία μας αλλά υπονομεύει και την καλλιέργεια της κριτικής - κάποτε το κριτικό λογοτεχνικό δοκίμιο ήταν από τα είδη που ευδοκιμούσαν στη χώρα μας, τώρα υπάρχουν μόνο οι καλές εξαιρέσεις...

sea-dreamy είπε...

'Aσχετο, αλλά σε μερικές μέρες βγαίνει στις αίθουσες η νέα ταινία της Isabelle Coixet "Elegy" που βασίζεται στο βιβλίο του Philip Roth "Το ζώο που ξεψυχά".
Με Ben Kingsley, Penelope Cruz, Patricia Clarkson, Dennis Hopper και Deborah Harry.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης είπε...

Και ανακοινώνεται ότι γυρίζεται "ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ".