Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ "Η λογοτεχνία στην οθόνη"
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 στις 8 μμ στο αμφιθέατρο

Odette Toulemonde (Η Οντέτ στα άστρα)

Σκηνοθεσία: ΕΡΙΚ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΣΜΙΤ Σενάριο: ΕΡΙΚ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΣΜΙΤ
Ηθοποιοί: ΑΛΜΠΕΡ ΝΤΙΠΟΝΤΕΛ , ΚΑΤΡΙΝ ΦΡΟ , ΖΑΚ ΒΕΜΠΕΡ , ΦΑΜΠΡΙΣ ΜΟΥΡΓΚΙΑ , ΖΟΥΛΙΕΝ ΦΡΙΖΟ , ΛΟΡΑΝΣ ΑΜΕΛΙΟ
Μουσική: Νικόλα Πιοβάνι και τραγούδια της Τζοζεφίν Μπέικερ


Η Οντέτ Τουλμόντ (Κατρίν Φρο), μια καθημερινή γυναίκα στα 40, δεν έχει και πολλούς λόγους για να είναι ευτυχισμένη, αλλά είναι. Ο γοητευτικός και πλούσιος συγγραφέας Μπαλταζάρ Μπαλσάν (Αλμπέρ Ντιποντέλ), έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος, αλλά δεν είναι. Η Οντέτ είναι χήρα. Ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα με το γιο της, έναν ιδιαίτερα ευχάριστο νέο, και την κόρη της, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ενηλικίωσής της και έχει παγιδευτεί στη δυστυχία της. Τα πρωινά η Οντέτ δουλεύει σε ένα πολυκατάστημα στο τμήμα καλλυντικών και το βράδυ στολίζει με φτερά και πούλιες κοστούμια για καμπαρέ. Τη μοναδική ευτυχία τη βρίσκει μέσα στις σελίδες των μυθιστορημάτων του Μπαλταζάρ Μπαλσάν. Πιστεύει ότι αυτά της δίνουν αστείρευτη αισιοδοξία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη ζωή της και εύχεται κάποια στιγμή να συναντήσει τον συγγραφέα και να τον ευχαριστήσει. Πράγματι, μετά από δύο άτυχες και πολύ σύντομες συναντήσεις τους, ο Μπαλταζάρ Μπαλσάν θα βρεθεί εντελώς αναπάντεχα να χτυπά το κουδούνι στην πόρτα της Οντέτ. Η Κατρίν Φρο (Το κορίτσι που γυρίζει τις σελίδες) και ο Αλμπέρ Ντιποντέλ (Οι ατέλειωτοι αρραβώνες, Μη αναστρέψιμος) πρωταγωνιστούν σε μια επιτυχημένη ρομαντική κομεντί που είδαν περισσότεροι από 1.000.000 θεατές στη Γαλλία. Η ιστορία δύο παραμελημένων ανθρώπων με τίποτα κοινό που όμως η γνωριμία τους θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους ... αφού η ευτυχία της Οντέτ είναι μεταδοτική!

ΕΡΙΚ-ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΣΜΙΤ (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ)

Ο Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ είναι από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς στο γαλλόφωνο θέατρο και λογοτεχνία. Το 1991 έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το θεατρικό έργο "Η Δίκη του Δον Ζουάν", το οποίο εκτός από τη Γαλλία ανέβηκε και σε όλες τις σημαντικές θεατρικές σκηνές του κόσμου. Το 1994 με το θεατρικό "Ο Επισκέπτης" κέρδισε τέσσερα βραβεία Μολιέρου και την καθολική αποδοχή. Το 2004 η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματός του "Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου" σημείωσε επιτυχία σε όλον τον κόσμο και έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος μάλιστα για την ερμηνεία του κέρδισε το βραβείο Σεζάρ.
Η ΟΝΤΕΤ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ είναι η πρώτη ταινία του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ από τη θέση του σκηνοθέτη στην οποία υπογράφει επίσης το σενάριο. ΚΑΤΡΙΝ ΦΡΟ (ΟΝΤΕΤ ΤΟΥΛΜΟΝΤ) Η Κατρίν Φρο είναι από τις πιο επιτυχημένες κωμεντιέν στη Γαλλία, τόσο στον κινηματογράφο όσο και το θέατρο. Έχει προταθεί έξι φορές για Σεζάρ ερμηνείας, και το κέρδισε το 1997 για την ταινία Un Air de Famille. Μιλώντας για το ρόλο της Οντέτ είπε: " To γεγονός ότι ο ρόλος είχε στοιχεία μιούζικαλ ήταν κάτι που με ώθησε στο να δεχτώ να τον ερμηνεύσω, έστω και αν αυτό το κομμάτι κάπως περιορίστηκε στο τελικό μοντάζ, καθώς και το ότι ήθελα πολύ κάποια στιγμή να παίξω δίπλα στον Αλμπέρ Ντιποντέλ. Βρίσκω τον χαρακτήρα της Οντέτ αξιολάτρευτο, ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι τόσο αιθεροβάμων! Η Οντέτ Τουλμόντ (στα ελληνικά το Τουλμόντ θα μπορούσε να αποδοθεί ως Καθεμία) είναι μοναδική. Νοιάζεται για τους άλλους, είναι διατεθειμένη να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει, είναι γενναιόδωρη και συμπάσχει ειλικρινά με όσους έχουν προβλήματα.".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...