Παρασκευή, 17 Απριλίου 2009

Πάσχα στο χωριό

Έρχεσαι στο χωριό, χρόνια τώρα, το Πάσχα. Δεν είναι το ίδιο, δεν είσαι ο ίδιος. Κουβαλάς υπολογιστή, βιβλία, σημειωματάρια αλλά η πασχαλιά στο παλιό σπίτι ξεράθηκε. Ο καταθλιπτικός πατέρας πιο βαρύς κι από την αντάρα της Μεγάλης Δευτέρας, μουτρωμένο το Παγγαίο προμηνύει κάτι άσχημο.
Διαβάζεις τα πρωινά Παπαδιαμάντη, σαν εποχιακό συγγραφέα και ανακαλύπτεις για άλλη μια φορά στον «Λαμπριάτικο Ψάλτη» την αυτοαναφορικότητα που έγινε σημαία σε υποστολή την περασμένη δεκαετία. Κι εκείνος τα έγραφε με μια ανάσα. Και πάνω που αναρωτιέσαι τι είναι όλες αυτές οι ρεματιές και τα ξωκλήσια και οι γραφικοί τύποι, τι θέση έχουν στη ζωή σου χτυπάει διπλά η καμπάνα του Αποστόλου Θωμά.
Ο Παναγιώτης, από τον κάτω μαχαλά, τριανταπεντάρης υλοτόμος…Το κλαδί -κόβοντάς το- σκόπευσε κατευθείαν το κεφάλι του και το έσκισε στα δύο.
Φορτώνεις στο αυτοκίνητο μάνα και θεία και πάτε να ανάψετε κεράκι στο ταπεινό σπίτι του. Κι είχε δυο αδελφές και μια μητέρα τυφλή να θρέψει.
Ο Παπαδιαμάντης κρυφοκοιτάζει κρυμμένος στο χαγιάτι: αν νομίζεις ότι η ζωή και η εποχή σου έχει άλλο νόημα-άλλο θάνατο κι άλλη ανάσταση, γελιέσαι.
Θυμάσαι στο Παγγαίο τα τελευταία χρόνια τέσσερις σκοτωμένους από ξύλευση και δύο από το χέρι τους.
Λάμπει Μεγάλη Παρασκευή, μέρα της κηδείας, το βουνό. Βγαίνει πρώτα ο στολισμένος Επιτάφιος και όλοι μαζί τρέχουν μεσημεριάτικα να κηδέψουν τον στολισμένο Παναγιώτη με τα ματωμένα χαρακτηριστικά. Η μια αδελφή του ήταν και της εκκλησίας, άναβε κι έσβηνε τα καντήλια, ανύπαντρη κι αυτή όπως και ο νεκρός αδελφός.
Απουσία ελεήμονος Θεού («έτσι του γράφτηκε του παιδιού» επέμενε η χήρα θεία μου που έχασε τον ναυτικό άντρα της στα τριάντα), γύρισα στο σπίτι και άρχισα ένα επόμενο τροπάριο του Σκιαθίτη.

Στο μεταξύ η θλίψη μου για σένα κορυφώνεται εκεί που είσαι αλλά εσύ είσαι εκτός αυτής της ιστορίας-προς το παρόν.


4 σχόλια:

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

σιωπηλά
το χέρι σου σφίγγω μια αγκαλια να σου δώσω
σιωπηλα

Eva Neocleous είπε...

"Σα να΄χαν ποτέ τελειωμό τα βάσανα κι οι καημοί του κόσμου"...
Το μικρό έαρ θα καταφέρει άραγε να ξεμυτίσει;

το θείο τραγί είπε...

Πολύ δυνατό αγαπητέ φίλε. Και περιχωρεί τα πάντα.

Χριστός Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片,A片,A片,A片,a片,聊天室,聊天室,聊天室,聊天室,聊天室,聊天室,色情,成人影片,色情影片,免費A片,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片