Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Επιστροφή στην πρωτεύουσα

Βρέθηκα αναγκαστικά στο κύμα της επιστροφής των εκδρομέων του Πάσχα, πρώτη φορά στη ζωή μου. Έχω φροντίσει να μην τους ακολουθώ τέτοιες μέρες τους επονομαζόμενους συμπατριώτες μου. Έτσι ξεκίνησα στις 9.30 από το χωριό και μπήκα αμέσως στην Νέα Εγνατία: πράγματι ένα σπουδαίο έργο.
Σε μιάμιση ώρα βρισκόμουν έξω από την Θεσσαλονίκη. Και αμέσως μετά άρχισε ο εφιάλτης. Εκατοντάδες αυτοκίνητα σε διπλές σειρές προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους. Γενικός ξεσηκωμός. Στα διόδια κλάμα. Στα άχαρα καφέ-μαγαζιά ουρές για τουαλέτα, ουρές για ένα καφέ, καυγάδες για παραμερισμούς και όλοι να λένε: «Έλληνες δεν είμαστε;».
Στα υπαίθρια πάρκιγκ καμία υποδομή-που έχω δει στην Γερμανία με τουαλέτες και παγκάκια. Όρθιοι κατουρούσανε, γυναίκες αναζητούσαν δέντρα. Πανικός. Μωρά ξερνούσανε. Κανένα σημείο όμορφο στη διαδρομή, ειδικά από την Λάρισα και κάτω, βιασμένα τοπία, κακοχτισμένες κωμοπόλεις, με αποκορύφωμα την Στυλίδα, βγαίνοντας: ούτε στον Λίβανο, δεν βλέπεις τέτοια τσιμεντίλα.

Στη Λαμία το γεφύρι της δεν έχει τελειωμό. Κόλλημα. Από τα Καμένα Βούρλα μέχρι την είσοδο στο διαμέρισμά μου, παντού αυτοκίνητα. Σφήνες από τζιπάκια, στριμώγματα από ΜπεΕμΒε που δεν καταδέχονταν να υφίστανται τις ταλαιπωρίες των μικρών αυτοκινήτων. Σκουπίδια πεταμένα κατά μήκος των δρόμων. Πακέτα να πετάνε μέσα από ανοιχτά τζάμια. Επιθετικοί άνθρωποι, με κοιλιές γεμάτες εντεράκια και συκωτάκια, ανθρωποφάγοι.
Έκανα δέκα ώρες να μπω στο σπίτι, ένας Κηφισός σε βγάζει και σε βγάζει από την πρωτεύουσα, καμία άλλη διαφυγή.

Χρόνια τώρα που ταξιδεύω, κοντά 20 χρόνια και κάνω αυτό το δρομολόγιο των 630 χιλιομέτρων, ανέκαθεν συναντούσα δείγματα τέτοιας συμπεριφοράς. Όμως το πλήθος των εορτών σε φέρνει σε επαφή με την πλατειά μάζα των συνανθρώπων σου. Και τότε βλέπεις κατάματα, παραδίπλα, στην στροφή.
Που βιάζονται να γυρίσουν πίσω, όπως βιάζονταν να φύγουν. Για να ανοίξουν και πάλι την τηλεόραση που κραυγάζει και να φωνάζουν κι εκείνοι πιο δυνατά.
Γιατί αν είχαμε ωραίες γειτονιές, με πάρκα, με ευκολίες για ποδήλατα και περιπάτους, με πολιτιστικά κέντρα που δεν δημαγωγούν, αν είχαμε σπίτια με μεγάλα μπαλκόνια και κήπους και αν βλέπαμε γύρω μας βουνά να υψώνονται, κανένα ποταμάκι να διασχίζει την συνοικία μας, ίσως τότε να μην αναζητούσαμε τα χωριά και την φύση.

Δεν είναι κακό να αφήνουμε πίσω μια πόλη, όμως τέτοιες πόλεις είναι κακές και σε αφήνουν κι εκείνες στο δρόμο. Η πιο αφιλόξενη και άσχημη πόλη της Ευρώπης-κι ας βαυκαλίζονται για τις in γωνιές της μερικοί- όχι μόνον δεν σε αναβαθμίζει αλλά σου ξαναχτίζει το χωριό που κουβαλάς μέσα σου με τα δικά της μέτρα και τετραγωνικά.

4 σχόλια:

celsius33 είπε...

συμφωνώ απολύτως, κάθε χρόνο και χειρότερα, και πιο βρώμικα, και πιο άσχημα. Χρόνια πολλά εντούτοις :)

"Αισθηματική ηλικία" είπε...

Βεβαιώθηκα πως ήρθες...
Σε λίγο ξεκινώ και γώ.

χαρούμενος μηδενιστής είπε...

Καλημέρα κι από εμένα αγαπητέ Θοδωρή. Αντί άλλων σχολίων, το ποιητικό κείμενο του Ρεμπώ [Πόλη], συμπληρώνει θαυμάσια τη σκέψη σου:
"Είμαι ένας εφήμερος και όχι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος
πολίτης μιας θεωρούμενης μοντέρνας μητρόπολης επειδή κάθε γνωστό γούστο αγνοήθηκε στις επιπλώσεις και το εξωτερικό
των σπιτιών όσο και στον σχεδιασμό της πόλης.
Εδώ δεν θα εντοπίσετε τα ίχνη κάποιου δεισιδαίμονος μνημείου.
Επιτέλους η ηθική και η γλώσσα περιορίστηκαν στην πιο απλή τους
έκφραση! Αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη να γνωρίζονται μεταξύ τους φέρουν παρόμοια την εκπαίδευση, το επάγγελμα και τα γηρατειά ώστε αυτό το ρεύμα ζωής θα πρέπει να είναι πολλές φορές μικρότερο απ'ό,τι πιστεύει η παλαβή στατιστική για τους λαούς της ηπείρου. Όπως, από το παράθυρό μου, βλέπω νέα φάσματα να κυλούν μέσα από τον πυκνό και αιώνιο καπνό του άνθρακα- η σκιά μας, η καλοκαιρινή νύχτα μας!- νέες Ερινύες, μπροστά από την αγρέπαυλη που είναι η πατρίδα μου και όλη μου η καρδιά επειδή όλα εδώ μοιάζουν με αυτό -τον Θάνατο χωρίς κλάματα, τη δραστήρια και υπηρέτρια κόρη, έναν απελπισμένο έρωτα και ένα όμορφο Έγκλημα που κλαψουρίζει στη λάσπη του δρόμου".

Αφού πρόφερε τα λόγια αυτά, ο Ρεμπώ εγκατέλειψε τις πόλεις.

Ανώνυμος είπε...

A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片