Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

20 χρόνια βιβλία

1990-2010

μια σύντομη ανασκόπηση



δ΄



Το 2001 κυκλοφόρησε το «Παρτάλι» στις εκδόσεις Πατάκη. Ιστορία μετά την μεταπολίτευση, Ιστορία, φύλο, παρενδυσία, ταυτότητες, ήταν μερικά από τα στοιχεία που εντόπισε η κριτική. Στ’ αλήθεια τολμηρό βιβλίο, συγκίνησε πολύ κόσμο. Μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2003 και το παρουσιάσαμε στο Salon de Livre. Ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές της λογοτεχνικής μου πορείας, να μιλάω γαλλικά σε βιβλιοπωλείο στο Παρίσι και να τριγυρνάω στα στέκια των γάλλων κλασικών συγγραφέων.

Μέσα στο μυθιστόρημα υπάρχει μια στημένη αφίσα που δείχνει το Παρτάλι να κάνει drag show στην Νέα Υόρκη. Στο Middlesex του Τζέφρυ Ευγενίδης μια παρόμοια αφίσα προαναγγέλει την εμφάνιση της ερμαφρόδιτης Κάλι. Ακολουθεί ένας μονόλογος και στα δύο μυθιστορήματα όπου εξηγούν στο κοινό με χιούμορ τα καμώματά τους.

Ευτυχώς το δικό μου μυθιστόρημα κυκλοφόρησε έναν χρόνο νωρίτερα. Όταν ο Ευγενίδης ήρθε στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μου τον σύστησαν τού ανέφερα για το πανομοιότυπο στα δύο βιβλία. Εκείνος, γελώντας, μού απάντησε ότι τα βιβλία είναι σαν τα «Παιδιά του Μεσονυχτίου» του Ρουσντί, που γεννήθηκαν χιλιάδες ίδια σε ένα βράδυ.

Το «Παρτάλι» αποτέλεσε θέμα αρκετών παρουσιάσεων «έμφυλων σπουδών» και συνεχίζει να έχει μια εμβέλεια που άλλα βιβλία δεν απέκτησαν ποτέ.

Δυο χρόνια μετά το «Έξω απ’ το σώμα» (2003) διαδραματιζόταν στο όρος Παγγαίο. Μια σατιρική περιπέτεια με ομάδες δραματοθεραπείας, βακχικές συνάξεις και έναν άντρα που ήθελε να κυοφορήσει ως αρχαίος…Θεός. Το βιβλίο παρεξηγήθηκε από κοινό (που δεν το διάβασε) και κάποιες αδιάφορες παρουσιάσεις γιατί στην Ελλάδα οι ταμπέλες είναι έτοιμες αλλά δεν ισχύουν πάντα. Ακουγόταν για ένα μυθιστόρημα με έναν gay ήρωα που θέλει να γεννήσει ενώ ήταν το πιο “straight” κείμενο που έχω γράψει ποτέ. Δεν χρειάζεται να διαβάσεις Φουκώ ή Τζούντιθ Μπάτλερ για να καταλάβεις ότι ένας άντρας μπορεί να σκέφτεται πώς είναι η μητρότητα. Ας πρόσεχαν.

Μόνον ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος με πλησίασε και με ρώτησε αν ισχύουν όσα γράφω μέσα στο βιβλίο για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και κρυφές κλινικές. Με «συζήτηση off the record» τού εξήγησα ότι όλα μου τα στοιχεία είναι αληθινά και θυμάμαι να μου λέει κανονικά έπρεπε αυτή σου η ιστορία να ξεσηκώσει κόσμο και δικαστικές έρευνες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία

Αναφερόταν ειδικά στην περίπτωση ζευγαριών από Τουρκία που έρχονται για εξωσωματική στην Ελλάδα, κληρονομώντας βέβαια και ελληνικά γονίδια….

Ας το πρόσεχαν λοιπόν, όσοι (δεν) διάβαζαν….



συνεχίζεται



1 σχόλιο:

  1. "...Δεν χρειάζεται να διαβάσεις Φουκώ ή Τζούντιθ Μπάτλερ για να καταλάβεις ότι ένας άντρας μπορεί να σκέφτεται πώς είναι η μητρότητα..."

    Λίγο μυθολογία ίσως χρειάζεται να διαβάσει κανείς για το Δία και τη γέννηση του Διονύσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...