Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Λογοτεχνικά σεμινάρια 2010-11 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
Λογοτεχνικά σεμινάρια
7ος κύκλος: «Το μυθιστόρημα στον 21ο αιώνα»
Ανασκόπηση Λογοτεχνικών Σεμιναρίων 2010 - 2011



Τα Λογοτεχνικά Σεμινάρια στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών ολοκληρώνουν φέτος τον 7ο κύκλο τους, διεκδικώντας ίσως την μακροβιότερη λογοτεχνική δραστηριότητα από δημόσιο πολιτιστικό φορέα με διοργανωτή τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη. Πιστός στο πνεύμα των υπολοίπων σεμιναρίων ο φετινός κύκλος αφορούσε στο μυθιστόρημα του 21ου αιώνα με συγγραφείς που ανιχνεύουν τις ζωές και τις κοινωνίες, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την πολυπολιτισμικότητα, τις ρευστές ταυτότητες, τη μετανάστευση, την οικογένεια, το βάρος της Ιστορίας, την δημοκρατίας σε χώρες του πλανήτη.
Παρουσιάστηκαν επτά συγγραφείς με ισάριθμα μυθιστορήματά τους που κυκλοφόρησαν μετά το 2000 και που έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους (Φίλιπ Ροθ, Περ Πέτερσον) αλλά και την μελλοντική τους εμβέλεια (Ζέιντι Σμιθ, Χρήστος Τσιόλκας, Τζέφρι Ευγενίδης. Άλλοι πάλι χρησιμοποίησαν τη γραφή ως όπλο κατά της φίμωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα τους όπως ο Κινέζος Μα Γιαν, ενώ ο Καζούο Ισιγκούρο ασχολήθηκε με την κλωνοποίηση του ανθρώπινου είδους. Όλα τα μυθιστορήματα ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη λογοτεχνική γραφή τους και την τεχνική τους δεξιοτεχνία.
Το μυθιστόρημα αποδείχτηκε ανθεκτικό στον 21ο αιώνα και η εμφάνιση του ψηφιακού βιβλίου δεν κλόνισε τη θέση του που έχει ως μέσον διαπαιδαγώγησης, διασκέδασης και παρέμβασης στην εποχή μας. Το βράδυ της Δευτέρας 16ης Μαΐου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα γίνει η ανασκόπηση του σεμιναρίου που θα αφορά και όσους δεν παρακολούθησαν τις επιμέρους εισηγήσεις αλλά και μια ευρύτερη τοποθέτηση πάνω στο μέλλον του μυθιστορήματος.
Η ανασκόπηση του σεμιναρίου θα γίνει τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2011, στις 8 μ.μ., στον 4ο όροφο της Βιβλιοθήκης από τον εισηγητή συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους, στο τέλος της βραδιάς θα δοθούν τα «αναμνηστικά συμμετοχής» και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...