Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Βιβλία για το καλοκαίρι

Γράφει η Ρούλα Γεωργακοπούλου


Κάποιοι αξιοποιούν στοιχεία της παράδοσης και του μύθου. Κάποιοι στρέφονται στο ντοκουμέντο. Αλλοι προσκομίζουν νέα στοιχεία που δυναμιτίζουν τις μέχρι τώρα βεβαιότητες και αρκετοί επιστρέφουν από νοσταλγία. Το λεγόμενο «ιστορικό» μυθιστόρημα με όλες του τις μορφές είναι και φέτος εδώ με τον ίδιο δυναμισμό και το ίδιο πείσμα.

Μάρω Δούκα
Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκης
Ενα πολύ ζόρικο και τολμηρό μυθιστόρημα βάζει το στίγμα του στη σεζόν. Η Μάρω Δούκα με το αδιαμφισβήτητο λογοτεχνικό της βάρος και την ιστορία της στα Γράμματα πείθει «άμα τη εμφανίσει». Ετσι το φετινό ογκώδες μυθιστόρημά της παρά τις δυσκολίες που παρέχει έχει βρει καλό πέρασμα προς τον μέσο αναγνώστη, ο οποίος αν κάνει τον κόπο να ξεπεράσει τεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα θα μάθει πολλά κι ανείπωτα για το πιο βρώμικο παρασκήνιο της σύγχρονης ιστορίας. Οπου οι Γερμανοί, φεύγοντας από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, καθυστερούν την αποχώρησή τους από την Κρήτη σκηνοθετώντας έναν εμφύλιο-ταμπού.

Γιάννης Μακριδάκης
Η άλωση της Κωνσταντίας
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εστία
Τα τελευταία λίγα χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού με τη θεματολογία και την ιδιαίτερη γλώσσα του. Αυτή τη φορά ο χιώτης συγγραφέας βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στο εσωτερικό του σύμπαν και από εκεί αλιεύει μια εξηντάχρονη κυρά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης, η οποία λαμβάνει μια επιστολή απ' όπου πληροφορείται ότι η κόρη της που τη νόμιζε καλοπαντρεμένη στην πραγματικότητα έχει σύζυγο έναν τουρκόσπορο. Οι μεικτοί γάμοι που έφτιαξαν την Ελλάδα άλλοτε και τώρα.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Ο παλαιστής και ο δερβίσης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκης
Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που πατάει στην κινούμενη άμμο της σύγχρονης ανθρωπογεωγραφίας. Βασικοί ήρωές του είναι ένας μοναχικός δερβίσης της Αθήνας, ένας παλαιστής από την Ανδριανούπολη και μια φωτογράφος από την Αθήνα, οι οποίοι γίνονται το τριφασικό ηλεκτρικό ρεύμα που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, τις πνευματικές ανησυχίες με τη μεταφυσική του έρωτα. Κι ένας καθηγητής βαλκανολόγος που προσπαθεί να λύσει τους κόμπους της ιστορίας χωρίς εξωτισμό και προκαθορισμένες ιδέες στο κατώφλι του χαοτικού 21ου αιώνα.

Θωμάς Κοροβίνης
O γύρος του θανάτου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγρα
Εναν μύθο που στοιχειώνει ακόμη και στις μέρες μας τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο συγγραφέας με τη γνωστή διεισδυτικότητά του και την ιδιαίτερη γλώσσα του. Το βιβλίο για την υπόθεση Παγκρατίδη, γνωστή και με την κωδική ονομασία «Ο δράκος του Σέιχ Σου», δεν έχει τη ρητορική και την ευπιστία τού ντοκιμαντέρ αλλά πρόκειται για καθαρόαιμη λογοτεχνική πρόταση αφού ο καταραμένος ήρωάς του ξεπηδάει σαν απόλυτο συμπέρασμα μέσα από τα απόνερα του Εμφυλίου και την τρομακτική κοινωνιολογία της δεκαετίας του 1960.

Μιχάλης Μοδινός
Η σχεδία
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης
Ενα βιβλίο για τη μεταναπολεόντεια Γαλλία, τον Διαφωτισμό και την αποικιοκρατία από τον περιβαλλοντολόγο, γεωγράφο και μηχανικό. Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1918. Μια γυναίκα-Ροβινσώνας διηγείται σ' έναν νεαρό ζωγράφο τις αναμνήσεις της από ένα ναυάγιο στις δυτικές ακτές της Αφρικής εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε μέγα πολιτικό σκάνδαλο. Ο ζωγράφος παγιδεύεται από την ιστορία και φτιάχνει τον μοιραίο πίνακα του Ζερικό «Η σχεδία της Μέδουσας» με θέμα την Οδύσσεια του ανθρώπινου είδους, εγκαινιάζοντας έτσι την εποχή του ρομαντισμού.

Αλέξης Σταμάτης
Κυριακή
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης
Στο μυθιστόρημα που προαναγγέλλει την οικονομική κρίση, δύο άνθρωποι «από άλλο ανέκδοτο», ζουν στη δίνη των προσωπικών τους τραυμάτων το βράδυ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Ο έφηβος βασανίζεται από τις αιτίες που οδήγησαν τον πατέρα του στην αυτοκτονία και ο μεσήλικος βουλιάζει σ' ένα χρόνιο πένθος για τον θάνατο της συζύγου του. Εξω, η Αθήνα που βράζει από προεκλογικό πυρετό θα παρασύρει τους ήρωες του βιβλίου σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τα αιώνια θέματα της εξουσίας, του έρωτα και του θανάτου.

Μάνος Ελευθερίου
Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα
μια ιστορία αγάπης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο
Εκατό με εκατόν πενήντα χρόνια από τότε που σίγησαν, οι τέσσερις θεατρικές σκηνές της Ερμούπολης ξαναζωντανεύουν και γεμίζουν θροΐσματα, ψιθύρους, ραφινάτο ανταγωνισμό και καημούς της αγάπης στις κουίντες και τα καμαρίνια τους. Την επιστροφή στην οριστικά χαμένη μαγεία μιας άλλης εποχής αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει η Ελένη-Φροσάρ ένα μεθυστικό απόγευμα λίγο πριν απ' το ηλιοβασίλεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...