Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Φεστιβάλ Νάξου Πύργος Μπαζαίου


Η ανάγνωση του διηγήματος στον Πύργο Μπαζαίου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νάξου "Ο ξένος που έφυγε" ήταν μια πρόκληση. Η θεατρικά σκηνοθετημένη του απόδοση μου έδωσε την ευκαιρία να σκεφτώ τις δυνατότητες της πρωτοπρόσωπης αφήγησης όταν αυτές ξεφεύγουν από το κείμενο και αρθρώνονται επί σκηνής. Στο αφήγημα αυτό οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν γιατί το κείμενο είχε τη μορφή μαρτυρίας. Εντελώς διαφορετικά, ωστόσο, θα διαβαζόταν ένα πρωτοπρόσωπο κείμενο με μια πιο εσωτερική φωνή.
Η μικρή παράσταση συνοδεύτηκε από έναν χάρτη που προέκυψε από το ταξίδια και την περιπλάνηση του Κούρδου. Ο "χάρτης" αυτός έμεινε στον Πύργο ως αποτύπωμα της σκηνικής απόδοσης. Η μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν της Aynur, Mercan Dede και της Μαρίας Φαραντούρη. Σκηνοθετική επιμέλεια έκανε ο Στέλιος Κρασανάκης με τον οποίο συνεργαστήκαμε στο "Παρτάλι" που ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2011.
Στο τέλος αρκετοί θεατές παρέμειναν στο όμορφο καφέ του Πύργου και συζητήσαμε για την κρίση, τον ρατσισμό, τον Ξένο, την μετανάστευση.
(λίγο πριν την παράσταση)

(Το τρίτο επίπεδο, η κορυφή, του Πύργου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δωμάτια των συγγραφέων:

  Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης μιλάει για τον χώρο όπου εμπνέεται για να γράψει Εδώ γράφω: σε ένα μικρό δωμάτιο που μετατράπηκε σε γραφ...