Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ο ΎΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Στην Αθήνα ταξιδεύει «Ο ύπατος της Σμύρνης» το ιστορικό μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη

Στην Αθήνα ταξιδεύει "Ο Υπατος της Σμύρνης" τοπολυφωνικό ιστορικό μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, προκειμένου να παρουσιαστεί σε εκδήλωση τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα από τις εκδόσεις Κέδρος στο Jazzpoint που βρίσκεται στην Ακαδημίας 18.

Το βιβλίο της Εβρίτισσας συγγραφέως και δημοσιογράφου που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τους φίλους του βιβλίου, περιέχει άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες γύρω από τα πρόσωπα και τα γεγονότα μιας πολυτάραχης εποχής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η δημοσιογράφος Αγγελική Κώττη.

Σμύρνη, 1919-1922, Κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εκεί ελληνικής παρουσίας ο ύπατος αρμοστής Aριστείδης Στεργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής όλων. Πώς αποτιμάται η θητεία του; Ποια ήταν η συμμετοχή του και ποια η ευθύνη του στα γεγονότα που οδήγησαν στη Mικρασιατική Kαταστροφή;
Tα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπό του και το ρόλο του κατά την πολυτάραχη εκείνη περίοδο παραμένουν ακόμη και σήμερα αναπάντητα. Μέσα από τις αφηγήσεις εννέα ανθρώπων διαφορετικής τάξης, ηλικίας, εθνικότητας, μορφωτικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων, ξεδιπλώνεται το σκηνικό της Σμύρνης κατά τις παραμονές αλλά και στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Συγχρόνως, οι περιγραφές και οι εξομολογήσεις τους συνθέτουν το πορτρέτο της τραγικής και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Aριστείδη Στεργιάδη. 

Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Σπούδασε διοίκηση και οικονομία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΑ, σε εφημερίδες, περιοδικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Βραβεύτηκε για διηγήματά της και τη συμβολή της στην προώθηση της ανάγνωσης σε άτομα με αναπηρία. Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα Μπαχαράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...