Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Critical Times Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction


Κρίσεις για την Κρίση

 Λογοτέχνες και κριτικοί ανιχνεύουν τις ρίζες της κρίσης στην πράξη και στον λόγο.



Η Ελλάδα, η οικονομία και η κρίση ήταν γιά πολύ καιρό τελευταία στο επίκεντρο  αναλύσεων και ειδήσεων στον διεθνή τύπο  μέ διαρκείς δημοσιεύσεις οικονομικών στατιστικών, με εκτενή δημοσιογραφική κάλυψη στις ειδήσεις, με νέα από συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ υπουργών και  των σχετικών επαϊόντων, με σχολιασμούς και διορθωτικές οικονομικές προτάσεις. Ελάχιστα έως καθόλου γνωστή ήταν όμως  στο ευρύ αγγλόφωνο κοινό η  μη οικονομική πλευρά της κρίσης και οι πολιτικές και κοινωνικές δομές στην Ελλάδα που επέτρεψαν την διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας. 

Το βιβλίο  Critical Times Critical Thoughts. Contemporary Greek Writers Discuss Facts and Fiction που μόλις εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος  Cambridge Scholars Publishing έρχεται να καλύψει αυτό το κενό: καταξιωμένοι ΄Eλληνες συγγραφείς και κριτικοί αφουγκράζονται ως “κεραίες της ανθρώπινης φυλής”, κατά τον χαρακτηρισμό του  Εζρα Πάουντ,  στοχάζονται κι ανιχνεύουν  τις  βαθιές ρίζες και πολλαπλές συνέπειες της κρίσης μέ τα δοκίμιά τους που αποτελούν τα δεκαπέντε κεφάλαια του συλλογικού αυτού τόμου.

Τα δοκίμια απευθύνονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για σύγχρονα ελληνικά θέματα που είναι αλληλένδετα με θέματα εθνικισμού, ιστορικής μνήμης, ετερότητας, μετανάστευσης, και ξενοφοβίας.  

 Ο τόμος έχει μιά συνοπτική εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία και τις τάσεις της από το 1980 μέχρι σήμερα σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε στην διεθνή σκηνή από το 2007 και μετά. Με τις λεπτομερείς βιβλιογραφικές αναφορές και το αναλυτικό index στο τέλος  ο τόμος δίνει μιa γενική αλλά περιεκτική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας  και των προβληματισμών  της σε σχέση με την παρούσα κρίση γιά πρώτη φορά στο αγγλόφωνο κοινό. 

Η ιδέα γιά την έκδοση αυτού του βιβλίου ξεκίνησε και βασίστηκε εν μέρει  σε σειρά λογοτεχνικών συζητήσεων που είχε οργανώσει το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου  το 2011 και στις οποίες είχαν συμμετάσχει αρκετοί από τους συγγραφείς του βιβλίου. 

Ο τόμος είναι αφιερωμένος στην  μνήμη της Νίκη Μαραγκού. Η Νίκη  Μαραγκού όχι μόνο είχε συμμετάσχει στις λογοτεχνικές συζητήσεις στο Ελληνικό Κέντρο αλλά στο πολυδιάστατο έργο της αντανακλώνται και πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε συνάρτηση πάντοτε με τους επίκαιρους διεθνείς προβληματισμούς. 

Όλα τα κείμενα εκτός από τρία γράφτηκαν στα ελληνικά και μεταφράστηκαν στα αγγλικά από την Λιανταίην Σέρραρντ. 


Την πρωτοβουλία και επιμέλεια του τόμου είχαν οι Ελένη Γιαννακάκη  και η Νατάσα Λεμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γιώργος Περαντωνάκης γράφει για το Ελσίνκι στην Bookpess

   Διπλές ταυτότητες ως μορφές απόκρυψης Bookpress 31/10/2024 Το τελευταίο αυτό μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη ανήκει καταρχάς στη «λογ...