Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Βραβείο Μπούκερ Μυθιστορήματος στην Αν Ενράιτ

Τελικά έγινε η έκπληξη και δεν το περίμεναν τα γραφεία στοιχημάτων...Οι γνωρίζοντες τα του βραβείου μάλλον υπέθεταν ότι ο Ίαν ΜακΓιούαν λίγο δύσκολα θα ξανακέρδιζε το βραβείο με ένα ισχνό σε όγκο και περιεχόμενο βιβλίο. Με τέτοια μπουμπουνιέρα δεν πας σε γάμο, όπως και δεν πήγαν οι ήρωές του. Ανήκω σε αυτούς που έχουν διαβάσει τον ΜακΓιούαν πλήρως, από την αρχή έως τώρα, και στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Κατά βάθος δεν πίστευα ότι το δικαιούνταν το βραβείο αλλά δεν ήξερα τους άλλους συγγραφείς που δεν είχαν πουλήσει ούτε 3.000 αντίτυπα ο καθένας παρά τη δημοσιότητα της μικρής λίστας. Αντιθέτως η "Ακτή Τσέσιλ" χτύπησε τις 100.000 κομμάτια.
Όταν είδα όμως την Α.Λ. Κένεντι στην Guardian να γράφει ένα καίριο κείμενο για την Anne Enright χτύπησε ένα καμπανάκι μέσα μου. Διαβάζοντας και το κομμάτι του Κολμ Τόιμπιν που λατρεύω ως συγγραφέα και διανοούμενο, αντιλήφθηκα ότι κάτι έτρεχε με την κυρία αυτή. Στα ελληνικά υπάρχει ένα βιβλίο της, στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, θα το ψάξω τώρα.
Χαίρομαι που πήρε το βραβείο άλλος ένας "άγνωστος" αν και υποψιάζομαι ότι η οικογενειακή "Σύναξη" (Gathering) θα είναι λογοτεχνία τύπου Μπάνβιλ-άντε και λίγο "Τελευταίες εντολές" με άρωμα "Διορθώσεων", που σημαίνει σκοτεινή σάγκα, ποιότητα γραφής και λιγότερες πωλήσεις.
Ο Άνταμ Μαρς Τζόουνς έριξε τα καρφώματα: Η Ενράιτ έκανε μεταπτυχιακό δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, όπως και ο Καζούο Ισιγκούρο και ο ΊανΜακΓιούαν που σημαίνει καθοδηγούμενη μυθοπλασία, άψογη εκτέλεση αλλά και προβλέψιμη ανάπλαση. Σϊγουρα όμως και προβλέψιμη βράβευση;

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη ποιος είναι ο Άνταμ Μαρς Τζόουνς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι Βρετανός συγγραφέας. Μπήκε δυο φορές στην λίστα καλύτερων νέων συγγραφέων του περιοδικού GRANTA αλλά δεν νομίζω ότι έβγαλε πάνω από ένα βιβλίο! Γράφει στην Guardian κριτική λογοτεχνίας και θεωρείται τσουχτερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...