Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Booker 2010 Φάτε την σκόνη του...



Ο 68χρονος Howard Jacobson πήρε τελικά το Booker 2010 με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά. Ήταν η πιο χλομή εξάδα αφού αποκλείστηκε πρώτα ο Χρήστος Τσιόλκας και ο Ντέιβιντ Μίτσελ με αποτέλεσμα να θρηνούν οι βιβλιοπώλες. Η φετινή εξάδα είχε πολύ μιζέρα σε θέματα (κακοποίηση παιδιών, λευχαιμία κλπ) και ο πιο avant-garde Tom McCarthy με το C πλήρωσε το προβάδισμά του στα γραφεία στοιχημάτων αλλά και το γεγονός ότι είναι πολύ νέος. Η επετηρίδα ίσχυσε σε συνδυασμό με έναν πρόεδρο ποιητή τον Andrew Motion, αρκετά συντηρητικών επιλογών. Τις τελευταίες μέρες ήμουν πια σίγουρος για τον νικητή...

Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το κωμικό μυθιστόρημα του βραβευμένου που διαπραγματεύεται τη «εβραϊκότητα στη Βρετανία» με ήρωες 3 φίλους δύο εκ των οποίων είναι Εβραίοι και ένας θα ήθελε να είναι. Ακριβώς για το θέμα αυτό γράφτηκε όμως και ένα άρθρο στην Guardian που έλεγε γιατί δεν θα έπρεπε να πάρει το Booker ο αξιόλογος συγγραφέας, ειδικά με ένα τέτοιο θέμα, με στερεότυπα και με μια «ethnic» υφή που αρέσει στους κριτικούς της μητρόπολης:

http://www.guardian.co.uk/books/booksblog/2010/sep/28/howard-jacobson-booker-novel

Ο Τζάκομπσον είναι πράγματι ένας ευφυής, σατιρικός συγγραφέας, ανήκει στην σχολή του Ντέιβιντ Λοτζ και του Μάλκομ Μπράντμπερι. Έχω διαβάσει πριν δέκα χρόνια το μυθιστόρημά του «Φάτε τη σκόνη μου» (ΠΟΛΙΣ) και απ’ όσο θυμάμαι ήταν πράγματι γεμάτο διαβρωτικό χιούμορ. Από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ κυκλοφορεί επίσης το «Ξεχάστε πια το καλό παιδί» που εκδόθηκε το 2002.

Όμως: Πρώτη φορά που το Booker με «στέλνει». Χωρίς Τσιόλκα, Μίτσελ, Μακάρθυ. Καλά μεσάνυχτα, κύριε Πρόεδρε Μόσιον. Τώρα θα ψάχνετε και πελάτες στα βιβλιοπωλεία.

Οι Τζεικομπιανοί ας διαβάσουν το πρώτο κεφάλαιο του βραβευμένου The Finkler Qusetion.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...