Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Booker Prize 2010 short list


Ιδού η Μικρή Λίστα για το Man Booker Prize 2010:


Peter Carey Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)

Emma Donoghue Room (Picador - Pan Macmillan)

Damon Galgut In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)

Howard Jacobson The Finkler Question (Bloomsbury)

Andrea Levy The Long Song (Headline Review -

Headline Publishing Group)

Tom McCarthy C (Jonathan Cape - Random House)

Ολίγον πληκτική λίστα, οι βιβλιοπώλες τα έβαψαν μαύρα που λείπει ο Ντέιβϊντ Μίτσελ και ο Χρήστος Τσιόλκας ο οποίος πουλάει 5.000 βιβλία την ημέρα. Όμως το περίμενα. Λυσσώδεις κριτικές και bloggers ξεσπάθωναν μέρες τώρα εναντίον του Ελληνοαυστραλού που σε δηλώσεις του έβριζε την καθησυχασμένη αγγλική λογοτεχνία και την βαρετή ευρωπαϊκή. Ας καθόταν κι αυτός πιο ήρεμος. Πάντως, μόλις που τέλειωσα το The Slap (Το Χαστούκι), θα τα πούμε σύντομα γι’ αυτό, δυνατό, αιρετικό βιβλίο, σαν ταινία του John Waters που βάζει τα δήθεν mainstream καλά του.

Και σαν τελευταίο χαστούκι στον Τσιόλκα συμπεριλαμβάνουν μέσα στη μικρή λίστα τον Πήτερ Κάρεϊ, καλό Αυστραλέζο συγγραφέα, δύο φορές νικητή του Booker, αλλά από τους συγγραφείς που προσωπικά δεν μου πάνε καθόλου.


Για τον Χάουαρντ Τζέικομπσον, μάλλον λειτούργησε η βρετανική επετηρίδα. Δεν γνωρίζω τους άλλους τρεις συγγραφείς παρά μόνον τον Tom McCarthy, λατρεμένος, ίσως είμαι ο πιο φανατικός του στην χώρα μας, από τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε (εκδόσεις Πάπυρος). Μου ήρθε από το Amazon το C σε χαρτόδετο με διάφανο πλαστικό εξώφυλλο και θα το αρχίσω πάραυτα. Εννοείται, ότι αν δεν μουλαρώσει η επιτροπή το βραβείο πάει στον Τom.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...