Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Booker 2009 short list




Οι φετινοί υποψήφιοι αποτελούν την πιο «λογοτεχνική» και ανεβασμένη λίστα των τελευταίων χρόνων.

Η Hilary Mantel είναι υποψήφια με το «Wolf Hall», ένα ιστορικό βιβλίο που επικεντρώνεται στον Thomas Cromwell. Δυνατή συγγραφέας, με πολλά μυθιστορήματα πίσω της, σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας αφού τα παλιά της μυθιστορήματα «Αλλαγή καιρού» κ.α στις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, τα συναντάω στους πάγκους του παζαριού και στις προσφορές της Εστίας. Στη Δ.Κ.Β.Σ την είχαμε συμπεριλάβει στο λογοτεχνικό σεμινάριο 2007-8 με το μυθιστόρημά της «Πέρα από το μαύρο». Το υποψήφιο για Booker μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη θέση πωλήσεων στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon και πρώτο στα στοιχήματα. Την εκτιμώ πολύ αλλά αυτό το βιβλίο της μου είναι πολύ βρετανικό για να το επιθυμήσω.

Ο JM Coetzee έχει κερδίσει ήδη δύο φορές το Booker και του δίνεται η ευκαιρία να τριτώσει με το «Summertime». Πρόκειται για την ιστορία ενός Άγγλου βιογράφου που γράφει ένα βιβλίο για κάποιον πρόσφατα εκλιπόντα συγγραφέα ονόματι John Coetzee. Ο συγγραφέας Coetzee κέρδισε και το Nobel Λογοτεχνίας το 2003 και φυσικά συμπεριλαμβάνεται στο φετινό λογοτεχνικό σεμινάριο της Δ.Κ.Β.Σ Σχεδόν το σύνολο του έργου του έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω αρχίσει να τον διαβάζω κατόπιν παρότρυνσης ενός φίλου. Πιστεύω όμως ότι έχει αρχίσει να θεωρητικοποιεί τη μυθοπλασία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

Η Sarah Waters, ήταν δύο φορές υποψήφια το Booker και το Orange prize. Εδώ είναι υποψήφια με το πέμπτο μυθιστόρημά της The Little Stranger» μια ιστορία φαντασμάτων στο μεταπολεμικό Warwickshire. Είναι το μόνο της μυθιστόρημα χωρίς lesbian περιεχόμενο. Τα βιβλία της κυκλοφορούν και στα ελληνικά στον Καστανιώτη σε μεταφράσεις του Αύγουστου Κορτώ. Πρόκειται για δυνατή συγγραφέα που αφήνει την Τζανέτ Γουίντερσον στη γωνία. Έχει ενδιαφέρον ότι μια πολύ καλή κριτική της έγραψε η Mantel στην Guardian τον περασμένο Μάιο. Ελπίζω να μην μετάνιωσε τώρα.

Η AS Byatt, κέρδισε το Booker το 1990 με το “Possession» και είναι υποψήφια με το «The Children's Book». Περιγράφει τις αλληλένδετες ζωές τεσσάρων οικογενειών στο τέλος του 20ου αιώνα, τις μποέμικες ζωές και τα μυστικά τους. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Είναι πολυεπίπεδα, πολυφωνικά και ογκώδη. Είναι κουραστικά ενίοτε αλλά άπιαστα σε θέμα, ανάπλαση, εύρος γραφής.

Ο Simon Mawer πρωτοεμφανίζεται με το «The Glass Room” ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Τσεχοσλοβακία του 1930 με ένα ζευγάρι που αποτραβιέται σε ένα γυάλινο δωμάτιο καθώς τελειώνει ο πόλεμος. Αμετάφραστος στα ελληνικά.

Ο Adam Foulds είναι υποψήφιος με το «The Quickening Maze» μια ιστορική αναπαράσταση της συνάντησης των ποιητών John Clare και Alfred Tennyson σε ένα άσυλο. Αμετάφραστος στα ελληνικά.

Διακρίνει κανείς μια επιστροφή στο σύγχρονο ιστορικό παρελθόν και σίγουρα λείπει εκείνο το μυθιστόρημα που θα κατέγραφε την εποχή μας. Ευτυχώς δεν υπάρχουν εφετζήδες, αποικιοκρατικοί, τίγρεις, ζέρβες, ελέφαντες…. βγαλμένα από εργαστήρια αξιοπρεπούς λογοτεχνικής γραφής… Με είχανε κουράσει τελευταία η προσπάθεια να ελαφρύνει το Booker. Αν υπάρχει και μια υποβόσκουσα επετηρίδα λογικά το βραβείο πρέπει να πάει στην Hilary Mantel.

Στις 6 Οκτωβρίου θα έχουμε την αναγγελία του κινητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...