Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE:

Anthony Marra  και Τηλέμαχος Κώτσιας 

Έγινε απόψε η απονομή βραβείων του The Athens prize for Literature στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης.

Το βραβείο για το Καλύτερο Ξένο Μυθιστόρημα για το 2013 απενεμήθη στον Αμερικανό Άντονι Μάρα για το βιβλίο του «Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων» σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη από τις εκδόσεις Ίκαρος. 
Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ως συντονιστής της 5μελούς επιτροπής κριτών για το ξένο μυθιστόρημα, εξήγησε το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε αυτή η επιλογή λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο συγγραφέας πλησιάζει με ανθρωπιά τους ήρωές του και τους καθιστά αξέχαστους, χωρίς να γέρνει τη ζυγαριά σε κανέναν. Οι μικρές ιστορίες και τα καθημερινά δράματα συγκινούν, προβληματίζουν και προδιαθέτουν τον αναγνώστη να βρει μια προσωπική λύτρωση μαζί με τα μυθιστορηματικά πρόσωπα».

Στη συνέχεια ο Άντονι Μάρα, ο οποίος ήρθε από την Καλιφόρνια για να παραλάβει το βραβείο, αφού ευχαρίστησε τον Αχιλλέα Κυριακίδη για την έξοχη μετάφραση του, διάβασε απόσπασμα από το έργο του στα αγγλικά και είπε χαρακτηριστικά ότι “άνοιξε ένα λαγούμι από την Καλιφόρνια μέχρι την Τσετσενία για να συναντήσει τους ήρωές του και να μιλήσει για το ανθρώπινο δράμα τους». Ακολούθησε ο μεταφραστής του Αχιλλέας Κυριακίδης διαβάζοντας μία σελίδα στα ελληνικά από το βραβευμένο μυθιστόρημα.


Αμέσως μετά η Χρύσα Σπυροπούλου εξήγησε το σκεπτικό βράβευσης της επίσης 5μελούς επιτροπής κριτών για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα και ο Αλέξης Πανσέληνος άνοιξε το φάκελο αναγγέλλοντας τον συγγραφέα του βραβευμένου Ελληνικού Μυθιστορήματος για το 2013 που ήταν ο Τηλέμαχος Κώτσιας για το μυθιστόρημα του “Κώδικας τιμής” εκδόσεις Ψυχογιός. Ο συγγραφέας διάβασε μια σελίδα από το βιβλίο του τονίζοντας με χιούμορ ότι δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την εποχή που ήταν στο γυμνάσιο.


Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Νίκος Βατόπουλος ενώ η Πόπη Διαμαντάκου, ως αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, παρέδωσε το βραβείο στον Τηλέμαχο Κώτσια.

Ορχήστρα εγχόρδων συνόδευσε με ιντερλούδια την εκδήλωσε. Χορηγός των βραβείων όπως κάθε χρόνο από το 2007 και μετά ήταν η Mont Blance.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...