Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Καθαρά Δευτέρα : Τα "γκουλιάρια"





"Γκουλιάρια" Οι Βάκχοι του Παγγαίου






Μια ομάδα από τα "γκουλιάρια" και η μοναδική φωτογραφία-δεκαετία '50- που βρέθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου μέχρι σήμερα.
Έβγαιναν Καθαρή Δευτέρα, προς το απόγευμα, σεληνιασμένοι, μεθυσμένοι και πείραζαν τα πλήθη. Χόρευαν και αποσύρονταν ξαφνικά.

Πρόλαβα να τους δω, παιδί γύρω στο 1967-68. Δεν πρόλαβα να συμμετάσχω στο δρώμενο ως νέος, γιατί η χούντα απαγόρευσε τον πανάρχαιο διονυσιακό θίασο.
΄Ο,τι δεν κατάφερε ο χριστιανισμός τόσους αιώνες, το πέτυχε η γελοία φασιστική επταετία των στρατιωτικών...
Πάντως κάποιοι παλιοί και νέοι στο χωριό το ξανασκέφτονται...

2 σχόλια:

  1. Θα θυμάσαι βέβαια και αργότερα μετά το καρναβάλι της πλατείας προς το απόγευμα περίμεναν να πέσει λίγο το φως και ξαφνικά εμφανιζόταν από το σχολείο προς την πλατεία οι γυμνοί νέοι με δεμένα τα επιμαχα σημεία τους με πλαστικό από τις σακούλες των λιπασμάτων και στα χέρια τους είχαν σκούπες και τσουγκράνες. Έκαναν τον γυρο της πλατείας και εξαφανίζονταν στους γύρω δρόμους. Κανείς δεν ήξερε από που έβγαιναν και που χανόταν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πολλά ακόμη θυμάμαι...Σίγουρα κάθε χρονιά είχε το δικό της αυτοσχεδιασμό.
    Αυτά είναι τα αληθινά ελληνικά καρναβάλια.

    Καμία σύγκριση με τα "Ρία Ντε Τζανέιρα" της κακιάς ώρας, από Πάτρα μέχρι Ξάνθη, που θυμίζουν μεσημεριανά τηλεοπτικά "ξεφαντώματα" σε ζωντανή περιγραφή μιας ξεφωνημένης αδελφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...