Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Ελληνικά βιβλία για το καλοκαίριΓράφει η Ρούλα Γεωργακοπούλου στα ΝΕΑ

Κάποιοι αξιοποιούν στοιχεία της παράδοσης και του μύθου. Κάποιοι στρέφονται στο ντοκουμέντο. Αλλοι προσκομίζουν νέα στοιχεία που δυναμιτίζουν τις μέχρι τώρα βεβαιότητες και αρκετοί επιστρέφουν από νοσταλγία. Το λεγόμενο «ιστορικό» μυθιστόρημα με όλες του τις μορφές είναι και φέτος εδώ με τον ίδιο δυναμισμό και το ίδιο πείσμα.

Μάρω Δούκα

Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ

Εκδόσεις Πατάκη

Ενα πολύ ζόρικο και τολμηρό μυθιστόρημα βάζει το στίγμα του στη σεζόν. Η Μάρω Δούκα με το αδιαμφισβήτητο λογοτεχνικό της βάρος και την ιστορία της στα Γράμματα πείθει «άμα τη εμφανίσει». Ετσι το φετινό ογκώδες μυθιστόρημά της παρά τις δυσκολίες που παρέχει έχει βρει καλό πέρασμα προς τον μέσο αναγνώστη, ο οποίος αν κάνει τον κόπο να ξεπεράσει τεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα θα μάθει πολλά κι ανείπωτα για το πιο βρώμικο παρασκήνιο της σύγχρονης ιστορίας. Οπου οι Γερμανοί, φεύγοντας από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944, καθυστερούν την αποχώρησή τους από την Κρήτη σκηνοθετώντας έναν εμφύλιο-ταμπού.

Γιάννης Μακριδάκης

Η άλωση της Κωνσταντίας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Εστία

Τα τελευταία λίγα χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού με τη θεματολογία και την ιδιαίτερη γλώσσα του. Αυτή τη φορά ο χιώτης συγγραφέας βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στο εσωτερικό του σύμπαν και από εκεί αλιεύει μια εξηντάχρονη κυρά της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης, η οποία λαμβάνει μια επιστολή απ' όπου πληροφορείται ότι η κόρη της που τη νόμιζε καλοπαντρεμένη στην πραγματικότητα έχει σύζυγο έναν τουρκόσπορο. Οι μεικτοί γάμοι που έφτιαξαν την Ελλάδα άλλοτε και τώρα.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Ο παλαιστής και ο δερβίσης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκης

Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που πατάει στην κινούμενη άμμο της σύγχρονης ανθρωπογεωγραφίας. Βασικοί ήρωές του είναι ένας μοναχικός δερβίσης της Αθήνας, ένας παλαιστής από την Ανδριανούπολη και μια φωτογράφος από την Αθήνα, οι οποίοι γίνονται το τριφασικό ηλεκτρικό ρεύμα που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή, τις πνευματικές ανησυχίες με τη μεταφυσική του έρωτα. Κι ένας καθηγητής βαλκανολόγος που προσπαθεί να λύσει τους κόμπους της ιστορίας χωρίς εξωτισμό και προκαθορισμένες ιδέες στο κατώφλι του χαοτικού 21ου αιώνα.

Θωμάς Κοροβίνης

O γύρος του θανάτου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Αγρα

Εναν μύθο που στοιχειώνει ακόμη και στις μέρες μας τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο συγγραφέας με τη γνωστή διεισδυτικότητά του και την ιδιαίτερη γλώσσα του. Το βιβλίο για την υπόθεση Παγκρατίδη, γνωστή και με την κωδική ονομασία «Ο δράκος του Σέιχ Σου», δεν έχει τη ρητορική και την ευπιστία τού ντοκιμαντέρ αλλά πρόκειται για καθαρόαιμη λογοτεχνική πρόταση αφού ο καταραμένος ήρωάς του ξεπηδάει σαν απόλυτο συμπέρασμα μέσα από τα απόνερα του Εμφυλίου και την τρομακτική κοινωνιολογία της δεκαετίας του 1960.

Μιχάλης Μοδινός

Η σχεδία

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης

Ενα βιβλίο για τη μεταναπολεόντεια Γαλλία, τον Διαφωτισμό και την αποικιοκρατία από τον περιβαλλοντολόγο, γεωγράφο και μηχανικό. Βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1918. Μια γυναίκα-Ροβινσώνας διηγείται σ' έναν νεαρό ζωγράφο τις αναμνήσεις της από ένα ναυάγιο στις δυτικές ακτές της Αφρικής εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε μέγα πολιτικό σκάνδαλο. Ο ζωγράφος παγιδεύεται από την ιστορία και φτιάχνει τον μοιραίο πίνακα του Ζερικό «Η σχεδία της Μέδουσας» με θέμα την Οδύσσεια του ανθρώπινου είδους, εγκαινιάζοντας έτσι την εποχή του ρομαντισμού.


Αλέξης Σταμάτης

Κυριακή

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης

Στο μυθιστόρημα που προαναγγέλλει την οικονομική κρίση, δύο άνθρωποι «από άλλο ανέκδοτο», ζουν στη δίνη των προσωπικών τους τραυμάτων το βράδυ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Ο έφηβος βασανίζεται από τις αιτίες που οδήγησαν τον πατέρα του στην αυτοκτονία και ο μεσήλικος βουλιάζει σ' ένα χρόνιο πένθος για τον θάνατο της συζύγου του. Εξω, η Αθήνα που βράζει από προεκλογικό πυρετό θα παρασύρει τους ήρωες του βιβλίου σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τα αιώνια θέματα της εξουσίας, του έρωτα και του θανάτου.

Μάνος Ελευθερίου

Πριν απ' το ηλιοβασίλεμα

μια ιστορία αγάπης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Εκατό με εκατόν πενήντα χρόνια από τότε που σίγησαν, οι τέσσερις θεατρικές σκηνές της Ερμούπολης ξαναζωντανεύουν και γεμίζουν θροΐσματα, ψιθύρους, ραφινάτο ανταγωνισμό και καημούς της αγάπης στις κουίντες και τα καμαρίνια τους. Την επιστροφή στην οριστικά χαμένη μαγεία μιας άλλης εποχής αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει η Ελένη-Φροσάρ ένα μεθυστικό απόγευμα λίγο πριν απ' το ηλιοβασίλεμα.

Πέντε μυθιστορήματα με διαφορετική λογοτεχνική γλώσσα και θεματολογία κάνουν την έκπληξη, το καθένα στο είδος του.

Βασίλης Αλεξάκης

Η πρώτη λέξη

ΕκδΟΣΕΙΣ Εξάντας

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το «Τάλγκο», πολυβραβευμένος και πολυταλάντος, ο Βασίλης Αλεξάκης συνεχίζει να πλουτίζει την ελληνική πεζογραφία με μυθιστορήματα που αν δεν μπορείς να τα κατατάξεις, μπορείς ωστόσο να τα λατρέψεις. Το πρόσφατο είναι ένα ακόμη pas de deux του συγγραφέα με τη γλώσσα, τις μεταμορφώσεις της και τη σκοτεινή καταγωγή της. Ποια ήταν η πρώτη λέξη που είπε ο άνθρωπος; Ο Βασίλης Αλεξάκης πλήρης οίστρου φτιάχνει μια παιχνιδιάρικη ιστορία με ένα ερώτημα που μοιάζει διανοητικό.


Γιώργος Συμπάρδης

Υπόσχεση γάμου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μεταίχμιο

Επειτα από δεκατρία χρόνια αποχής ο συγγραφέας του «Αχρηστου Δημήτρη» επιστρέφει με νέο μυθιστόρημα και τινάζει την μπάνκα από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του. Η υπόσχεση γάμου είναι ένα συγκλονιστικό ως προς τη θεματολογία, την τέχνη, τη γλώσσα και την τόλμη του μυθιστόρημα για τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις, τον γάμο και τις κράμπες των συναισθημάτων μας. Ενας σαραντάρης λάτρης των γυναικών, ψάχνοντας για την τέλεια γυναίκα, καταφέρνει να μπλεχτεί με τέσσερις! Με τις δύο φλερτάρει, με την τρίτη συνδέεται και την τέταρτη την αρραβωνιάζεται τρεις φορές. Η συναισθηματική εκκρεμότητα ως η πλέον αισθητική και ηθική στάση. Νομίζω ότι θα το διαβάσετε.

Ιωάννα Καρυστιάνη

Τα σακιά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης

Το μυθιστόρημα που κέρδιζε φέτος τον λογοτεχνικό διαγωνισμό του «Διαβάζω» είχε κιόλας κερδίσει το ενδιαφέρον και την επιδοκιμασία του αναγνωστικού κοινού. Μια τολμηρή ματιά στο δίπολο μάνα - γιος και μια αφήγηση που σε αρπάζει από την πρώτη αράδα. Ο έφηβος πρωταγωνιστής πριν γίνει βιαστής έδειχνε ένα ήσυχο και καλότροπο αγόρι και η μάνα του πριν έρθει αντιμέτωπη με το φάσμα της αποτυχημένης μητέρας ήταν μια δημιουργική και ελεύθερη γυναίκα. Πού είναι ο πατέρας στην ιστορία μας και πώς επιμερίζονται οι γονεϊκές ευθύνες και οι κοινωνικές ευθύνες όταν το παιδί γίνεται «τέρας»;

Μισέλ Φάις

Πορφυρά γέλια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πατάκης

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, μια αριστερή γιαγιά με άνοια ξεστομίζει μπροστά στον ανυποψίαστο εγγονό της όλα όσα το ΚΚΕ κρύβει επιμελώς από τους ανθρώπους που επηρεάζει πολιτικά. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο που γράφει ο εγγονός με τίτλο «Η κόκκινη Ελλάδα». Μετρ της μεταμοντέρνας πεζογραφίας τα τελευταία χρόνια, ο Μισέλ Φάις με το φετινό του μυθιστόρημα προχωράει πιο βαθιά το λογοτεχνικό του ιδίωμα και το απαλλάσσει από κατηγοριοποιήσεις. Η απαιτητική φόρμα και η τολμηρή θεματολογία του συνεργάζονται για να αναδυθεί ένα σπουδαίο βιβλίο που κοιτάζει την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας και τολμά να δώσει σάρκα και οστά στον ίδιο τον «Θεό», δηλαδή τον Νίκο Ζαχαριάδη, και τη μεσσιανική αντίληψή του για τον πολιτικό αγώνα.

Ιωάννα Μπουραζοπούλου

Στο βουνό των κατόπτρων

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτης

Σπάνια, συγγραφέας επιβάλλεται τόσο γρήγορα όσο η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό κι απ' ό,τι φαίνεται το ολόφρεσκο «Στο βουνό των κατόπτρων» θα έχει ανάλογη τύχη. Με πρωταγωνιστή έναν κατάδικο που μεταφέρεται από τα Βαλκάνια στα Πυρηναία, η συγγραφέας μάς καλεί να επανεξετάσουμε την πολιτική αθωότητα και την ενοχή χωρίς να παραλείπει την επέλαση της βίας στην καθημερινή ζωή των άλλοτε γαλήνιων δυτικών χωρών.

ΝΕΑ, βιβλιοδρόμιο Σάββατο 25 Ιουνίου 2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: