Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Bookpress επιλέγει τα βιβλία του 2015

Εδώ μόνον η κατηγορία μυθιστορήματος:
altΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
Το 2015 είναι η χρονιά στην οποία διαβάσαμε το τελευταίο μυθιστόρημα που έγραψε οΜένης ΚουμανταρέαςΗ Σειρήνα της ερήμου (εκδ. Πατάκη) είναι ένα συναρπαστικό κείμενο, το οποίο ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στον σαρκασμό και το αίσθημα της ματαιότητας. Σε λεπτές ισορροπίες κινείται και το τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Νόλλα Μάρμαρα στη μέση (εκδ. Ίκαρος). Σ’ αυτό το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, ο Νόλλας εξερευνά ζητήματα ελληνικότητας και βαθύτερης ταυτότητας των ηρώων του.
altΝέο βιβλίο είχαμε και από την Ιωάννα Καρυστιάνη. ΣτοΦαράγγι (εκδ. Καστανιώτη) ξεδιπλώνει τις ιστορίες μιας παρέας φίλων στην Κρήτη, όπου το παρελθόν ζητάει εξηγήσεις και το παρόν οφείλει να δώσει απαντήσεις που θα ικανοποιήσουν όλους τους ήρωες. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, επίσης, φέρνει στο τελευταίο του μυθιστόρημα μια ηρωίδα από το συγγραφικό του παρελθόν. Στη Ζωή μεθόρια (εκδ. Πατάκη) η Ζωή, νεοδιόριστη καθηγήτρια στη Βόρειο Ελλάδα, έρχεται αντιμέτωπη με το κύμα της αλλαγής που σάρωνε τη χώρα τη δεκαετία του ’80. Προσωπικές φιλοδοξίες, πάθη και μοιραία γεγονότα συγκρούονται και την οδηγούν σε αναπάντεχες επιλογές ζωής.
altΗ Ρέα Γαλανάκη φέτος επανήλθε με το μυθιστόρημα Η άκρα ταπείνωση (εκδ. Καστανιώτη) στο οποίο επιχειρεί να αναπλάσει τη νύχτα της μεγάλης ταραχής και των πυρκαγιών στο κέντρο της Αθήνας το 2012. Με κεντρικές ηρωίδες δύο συνταξιούχες, οι οποίες το σκάνε από το σπίτι στο οποίο φιλοξενούνται και περιφέρονται στο κέντρο, η Γαλανάκη θίγει πλήθος θεμάτων που απασχολούν όλους μας από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η Άντζελα Δημητρακάκη θίγει κι αυτή, με τον τρόπο της, μια πληθώρα θεμάτων στο μυθιστόρημά της Αεροπλάστ (εκδ. Εστία). Ιστορίες και περιπλανήσεις ηρώων από την Αθήνα και τη Βαρκελώνη μέχρι απομακρυσμένες γωνιές της Ευρώπης.
altΙδιαίτερα φιλόδοξο είναι αναμφίβολα το νέο μυθιστόρημα τηςΈρσης Σωτηροπούλου Τι μένει από τη νύχτα (εκδ. Πατάκη), με κεντρικό ήρωα τον νεαρό, σχεδόν τριαντάχρονο τότε, Κωνσταντίνο Καβάφη. Η Σωτηροπούλου αντλεί τις αφορμές της από ένα πραγματικό ταξίδι που έκανε ο ποιητής, παρέα με τον αδερφό του, στο Παρίσι. Το ερωτικό σκίρτημα, η πάλη με τις λέξεις και τις φράσεις, που θα αποκρυσταλλωνόταν στα πασίγνωστα ποιήματά του, αλλά και η γνωριμία του με την Ευρώπη και την εκεί διανόηση ντύνουν το αφηγηματικό πλαίσιο, χωρίς η συγγραφέας να παραπέφτει σε κλισέ και ευκολίες. altΧωρίς ανάλογες ευκολίες κινήθηκε και η Κάλλια Παπαδάκη στο μυθιστόρημά της Δενδρίτες (εκδ. Πόλις). Και παρότι η Παπαδάκη δεν χρησιμοποιεί ως όχημα κάποιο γνωστό πρόσωπο, μας εισάγει σε σχετικά άγνωστες πλευρές των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στο Κάμντεν, του Νιού Τζέρσει. Η ανασύσταση γλαφυρή. Η αφήγηση ρέουσα.altΟ Ηλίας Μαγκλίνης με το μυθιστόρημά του Πρωινή γαλήνη(εκδ. Μεταίχμιο) κάνει κι αυτός ένα σύντομο πέρασμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ, ο ήρωάς του αναμετριέται με τους προσωπικούς του δαίμονες, τις ανασφάλειές του, τα όνειρά του καθώς και τα όριά του, σε μια πλούσια και χορταστική αφήγηση.
Νέο μυθιστόρημα και για τον Ανδρέα Μήτσου με τίτλο Η Αλεξάνδρα (εκδ. Καστανιώτη). Η ιστορία μιας καθηγήτριας αγγλικών, η οποία θα δολοφονήσει άγρια έναν παλιό μαθητή της. Κρυμμένα μυστικά και αναπάντεχα συμβάντα σε μια ιστορία μυστηρίου και ανατροπών.altΑνατροπές, κρυφά και αθέατα κίνητρα και ιστορία με ήρωες ελισσόμενους είναι και αυτή που μας αφηγείται η Δήμητρα Κολλιάκου στο μυθιστόρημά της Ήμισυ του παντός (εκδ. Πατάκη). Η ηρωίδα της γίνεται ο συνδετικός κρίκος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με συνέπειες ολέθριες για όλους. Νέο μυθιστόρημα και από τον Δημήτρη ΣωτάκηΗ ιστορία ενός σούπερ μάρκετ (εκδ. Κέδρος) είναι η σουρεαλιστική ιστορία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα με κάθε κόστος.
Τις συνέπειες του αίματος, της τιμής και της εκδίκησης πληρώνουν και οι ήρωες του μυθιστορήματος της Μαρίας Ξυλούρη Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου (εκδ. Καλέντη).altΑπό την άλλη ο Δημήτρης Οικονόμου, στο μυθιστόρημά του Οι εγκλωβισμένοι (εκδ. Ίκαρος) τοποθετεί τους κεντρικούς του ήρωες στην Αθήνα της κρίσης. Μια τυχαία γνωριμία θα τους αλλάξει τη ζωή. Η Μαρία Σούμπερτ με τους δικούς της Αποκλεισμένους (εκδ. Κριτική) σε ένα νησί και μια μεγάλη βιβλιοθήκη διαπραγματεύεται ζητήματα τέχνης, παιδείας και κατά πόσα αυτά μπορούν να μας πάνε ένα βήμα μπροστά.
altΟ Βασίλης Γκουρογιάννης με το Σενάριο αθανασίας (εκδ. Μεταίχμιο) διερευνά ποικίλα ζητήματα ταυτότητας, συνθέτοντας μια πολύσημη αλληγορία για το μυστήριο της ζωής. Εξίσου δυνατό και ενδιαφέρον είναι και το μυθιστόρημα του Πάνου Καρνέζη Οι φυγάδες (εκδ. Πατάκη). Ένα βιβλίο για την πίστη, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και τη βία. Επανέκδοση και για το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου 525 τάγμα πεζικού (εκδ. Τόπος). Ευκαιρία για ένα νεότερο κοινό να έρθει σε επαφή με παλιότερα βιβλία του δόκιμου συγγραφέα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...