Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ευρυπίδης στο αρχαίο Θέατρο της Μίεζας


Το 2015 ο μονόλογός μου "Ο ξεχασμένος άγγελος των Φιλίππων" ακούστηκε μέσα στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Αύγουστος τότε, τον ίδιο μήνα φέτος θα βρεθώ μέσα στην σκηνή ενός αρχαίου θεάτρου να διαβάζω Ευριπίδη.
Το βράδυ της 7ης Αυγούστου, τέσσερις συγγραφείς -η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, Γλυκερία Μπασδέκη και μαζί τους εγώ- παρουσιάζουμε στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας την Ιφιγενεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη.
 Να τονίσω ότι και στις δύο περιπτώσεις που προανέφερα ο Θοδωρής Γκόνης ήταν ο σκηνοθέτης και εμπνευστής τους. Θεωρώ τα αρχαία μας θέατρα την μεγαλύτερη πνευματική κληρονομιά μας και γι αυτό είμαι πολύ συγκινημένος που θα βρεθώ εκεί.
Το ξεχωριστής ιστορικής σημασίας, Αρχαίο Θεατρο της Μίεζας εγκαινιάζεται την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου, με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.
Η Μίεζα ήταν μια μικρή πόλη της ερατεινής Ημαθίας, χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου στη μέση περίπου του δρόμου που ένωνε τις Αιγές, την βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων με την Πέλλα, το μακεδονικό λιμάνι στη βόρεια ακτή του Θερμαϊκού που το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. είχε αναπτυχθεί σημαντικά με αποτελεσμα να γίνει τόπος της δεύτερης κατοικίας της βασιλικής οικογένειας. 
Η γεωγραφική θέση και το παραδεισένιο τοπίο με τα πλούσια λιβάδια, τα βαθύσκια δάση και τα πολλά νερά είναι ίσως ο λόγος που έκαναν τον Φίλιππο Β΄ να διαλέξει την Μίεζα για να εγκαταστήσει εκεί τη σχολή όπου ο Αριστοτέλης θα δίδασκε τον γιο και διάδοχο του Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και τα παιδιά των εταίρων που προορίζονταν να γίνουν η ελίτ και να στελεχώσουν όλα τα αξιώματα του κράτους. Εκεί έγραψε και ο Ευριπίδης τα δύο τελευταία του έργα, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και τις «Βάκχες». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συντήρησε και αποκατέστησε το θέατρο ολοκληρώνοντας το έργο το 2014 με αυτεπιστασία και χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: