Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα του 2018 Βραχείες λίστες


Στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), απονεμήθηκαν εφέτος, για 13η συνεχή χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.
Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή έγιναν την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 1 το μεσημέρι. Τα βραβεία απένειμε o Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Οι συντονιστές των δύο επιτροπών συγγραφείς Θεόδωρος Γρηγοριάδης και Κωνσταντίνος Μπούρας αναφέρθηκαν, εν συντομία, στις δύο βραχείες λίστες.
Τα βραβεία The Athens Prize for Literature χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης λόγω των επιλογών τους στον χώρο των κριτικών λογοτεχνίας, των δημοσιογράφων, των εκδοτών, των συγγραφέων και των μεταφραστών.
Χορηγός τα εργαλεία γραφής Mont Blanc.

Στην «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου δόθηκε το Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος των βραβείων The Athens Prize for Literature!

 Το βιβλίο του Φερνάντο Αραμπούρου «Πατρίδα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη τιμήθηκε με το Βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος.

Ο συγγραφέας έστειλε μήνυμα για τη βράβευση που διαβάστηκε από την εκδότρια Άννα Πατάκη, η οποία παρέλαβε το βραβείο.


Το μήνυμα που έστειλε ο Φερνάντο Αραμπούρου:

"Η είδηση ότι το μυθιστόρημά μου «Πατρίδα» τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2019 μου προκάλεσε μεγάλη χαρά. Επιτρέψτε μου να μην περιοριστώ σ’ αυτές τις ευχαριστήριες αράδες στο να εκφράσω την προσωπική ικανοποίηση ενός ανθρώπου, η μόνη αρετή του οποίου έγκειται στον καθημερινό μόχθο με τις λέξεις στη μοναξιά του σπιτιού του. Το Athens Prize for Literature συνδέει, με την ευκαιρία αυτή, το έργο ενός Ισπανού συγγραφέα με μια πόλη από την οποία κανένας Ευρωπαίος πολίτης (ίσως και κανένας πολίτης του κόσμου) που τρέφει αγάπη για τη γνώση και την τέχνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ξένος. Σήμερα, όταν κάποιοι αμφισβητούν την προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών ή συμβιβάζονται με μια απλή γραφειοκρατική ή μερκαντιλιστική σχέση μεταξύ τους, δεν μπορώ παρά να επικροτήσω την ύπαρξη ενός βραβείου που ενώνει τους πολίτες στη χρήση του λόγου για καλλιτεχνικούς ή δημιουργικούς σκοπούς• του λόγου, που από τα πρώτα μας χρόνια μάς βοηθά να γίνουμε πραγματικά άνθρωποι. Βραβεύετε ένα έργο που δείχνει τις τρομερές συνέπειες στους ανθρώπους από τη συστηματική χρήση της βίας σε μια πολύ όμορφη γωνιά της Ευρώπης η οποία ονομάζεται Χώρα των Βάσκων. Σας ευχαριστώ όχι μόνο για την τιμή που μου κάνετε απονέμοντάς μου το βραβείο, αλλά κυρίως για τη συμβολή που αυτό το βραβείο προσφέρει προκειμένου να μην ξεχαστεί ένα θλιβερό και τραγικό κομμάτι της ιστορίας της ηπείρου μας".


Η ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΑ 2018 για το ΞΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Φερνάντο Αραμπούρου, Πατρίδα, μτφ ισπανικά Τιτίνα Σπερελάκη, Πατάκης

Sebastian Barry, Μέρες δίχως τέλος, μτφ Μαρία Αγγελίδου, Ίκαρος

Ντράγκαν Βέλικιτς, Ο ιχνηλάτης, μτφ Σερβικά, Ισμήνη Ραντούλοβιτς, Καστανιώτης

Paul Auster, 4321 , μτφ Μαρία Ξυλούρη, Μεταίχμιο

Κόλσον Γουάϊτχεντ, Υπόγειος σιδηρόδρομος, Ψυχογιός

Χαβιέρ Θέρκας, Ο απατεώνας, μτφ ισπανικά Γεωργία Ζακοπούλου, Πατάκης

Nicole Krauss, Δάσος σκοτεινό. Μτφρ Ιωάννα Ηλιάδη. Μεταίχμιο

Μάϊκ Μακόρμακ, Κόκαλα από ήλιο, μτφ Παναγιώτης Κεχαγιάς, Αντίποδες

Juan Gabriel Vasquez, Η μορφή των λειψάνων, μτφ ισπανικά Αχιλλέας Κυριακίδης, Ίκαρος

Νταβίντ Φοενκίνος, Σαρλότ, μτφ γαλλικά Οντέτ Βαρόν-Βασάρ, Εστία



Για τα βιβλία του 2018 οι συγγραφείς - κριτές των ξένων μυθιστορημάτων ήταν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Σοφία Νικολαΐδου, Nτίνος Σιώτης  και Κοσμάς Χαρπαντίδης








Στο "Γάλα Μαγνησίας" του Κώστα Ακρίβου δόθηκε το Βραβείο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.



Η  ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ


Κώστας Ακρίβος, Γάλα Μαγνησίας, Μεταίχμιο

Μίνως Ευσταθιάδης, Ο δύτης, Ίκαρος

Νίκος Κατσαλίδας, Περί ομονοίας και άλλων δαιμονίων, Νίκας

Δήμητρα Κολλιάκου, Αλφαβητάρι εντόμων, Πατάκης

Λίλα Κονομάρα, Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου, Κέδρος

Έλενα Μαρούτσου, Δύο, Κίχλη

Αλέξης Πανσέλημος, Ελαφρά λαϊκά τραγούδια, Μεταίχμιο

Άγης Πετάλας, Εις την ψυχήν ελπίδα, βιβλιοπωλείον της Εστίας

Αλέξης Σταμάτης, Ο άνδρας της πέμπτης πράξης, Καστανιώτης

Νίκος Χρυσός, Καινούργια μέρα, Καστανιώτης



Για τα βιβλία του 2018 οι συγγραφείς - κριτές των ελληνικών μυθιστορημάτων ήταν οι Φίλιππος Δρακονταειδής,  Κωνσταντίνος Μπούρας, Δημήτρης Σωτάκης,  Κλαίτη Σωτηριάδου και Κώστας Χατζηαντωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...