Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Παρουσίαση στην ΕΒΔΟΜΗ Καβάλας

Ταξιδεύοντας με τους "Χάρτες" του Θόδωρου Γρηγοριάδη -
Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Παγγαιορείτη συγγραφέα



"Διαβάζοντας τα βιβλία του Γρηγοριάδη έχεις την αίσθηση ενός συγγραφέα ο οποίος γράφει απαλλαγμένος από οποιαδήποτε δέσμευση, πέραν αυτής που του υπαγορεύει η ίδια του η τέχνη". Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παγγαιορείτη συγγραφέα Θόδωρου Γρηγοριάδη με τίτλο "Χάρτες", ο συγγραφέας Βασίλης Κυριλλίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και οι Εκδόσεις Πατάκη.

"Με τους Χάρτες ο Γρηγοριάδης, μετά από μια σειρά μυθιστορημάτων, ορισμένα εκ των οποίων αρκετά ογκώδη, επανέρχεται στη μικρή φόρμα. Κι όταν λέμε μικρή: Ούτε λίγο ούτε πολύ, 70 διηγήματα σ' ένα βιβλίο 260 σελίδων. Κι αν πιστεύεται πως μικρή φόρμα σημαίνει ευκολία, λάθος. Κάθε είδος έχει τη δικιά του φιλοσοφία, απαιτεί τη δικιά του αρχιτεκτονική και οργάνωση, καθόλου αυτονόητο δεν είναι πως όποιος γράφει καλά μυθιστορήματα μπορεί να τα καταφέρει εξ ίσου καλά και στο διήγημα ή και αντιστρόφως", ανέφερε ο Βασίλης Κυριλλίδης, και συμπλήρωσε: "Οι ήρωες του Γρηγοριάδη δεν είναι σκιές, αν και πολλές φορές κινούνται σαν τέτοιες. Ο συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει τους χαρακτήρες, να γεμίζει τα περιγράμματα, να σχηματίσει τα πρόσωπα, να σταθεί σε σκέψεις και πράξεις, με τη γραφή ρέουσα σαν σβέλτη και σίγουρη πινελιά επιδέξιου ζωγράφου. Στις ιστορίες του ο αναγνώστης παρασύρεται με τους πρωταγωνιστές μέχρι την όχθη, την έξοδο, τον τοίχο όπου θα χτυπήσουν για να γυρίσουν πίσω και ν' αναζητήσουν μια νέα διαφυγή. Οι ήρωες του βιβλίου κινούνται ακόμα κι όταν μένουν ακίνητοι στο γεωγραφικό χώρο, ακόμα κι όταν οι ζωές τους δείχνουν να λιμνάζουν, μέσα στην απελπισία, στην αποδοχή και στην παραίτηση".

"Ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο διαδραματίζονται οι ιστορίες, γνώριμος. Εκεί, λοιπόν, που άλλοι σπεύδουν να πολιτογραφηθούν πρωτευουσιάνοι, ο Γρηγοριάδης εμμένει. Το Παλαιοχώρι του Παγγαίου δεν λείπει ούτε από το πρόσφατο βιογραφικό του συγγραφέα. Φόντο στους χάρτες του, η Καβάλα, η Δράμα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη. Δεν ξέρω αν ο συγγραφέας προτιμά ν' αντλεί έμπνευση από την περιοχή του επειδή την αγαπά ή αν την αγαπά, επειδή χρόνια τώρα του προσφέρει έμπνευση. Η σχέση μοιάζει αμφίδρομη. Το σίγουρο είναι πως κάτω από την επιφάνεια της φαινομενικά ήσυχης, λιμνάζουσας και λησμονημένης επαρχίας, ο Γρηγοριάδης μπορεί ν' ανακαλύπτει τη δύναμη των κρυμμένων ανθρώπων. Στις ρυτίδες του νερού αναγνωρίζει την κίνηση κάτω από την επιφάνεια. Καταδύεται στο θολό κόσμο και αλιεύει. Ξέρει πώς να εκμαιεύσει το σπουδαίο μέσα από το ταπεινό, γιατί βασικά ξέρει πως χαρακτήρες που παρέχουν πολύτιμο υλικό, βρίσκονται κοντά, και δεν χρειάζεται να τους αναζητά στα πέρατα της γης", σημείωσε ο Β. Κυριλλίδης, ο οποίος κλείνοντας σημείωσε: "Εφόσον το γράψιμο είναι ανάγκη, είμαι σίγουρος πως κάποιοι τους, μεταμορφωμένοι έστω, παραλλαγμένοι, κρυμμένοι κάτω από νέα πρόσωπα, θα ξαναβρούν το δρόμο τους στο χάρτη και στο χαρτί του Γρηγοριάδη. Μαζί τους και το ίδιο το πρόσωπο του συγγραφέα, που κομματιάζεται κάθε φορά, διασπάται και διαμοιράζεται κομμάτια σ' όλους τους ήρωές του. Είναι κι αυτό ζωγραφισμένο, μαγική εικόνα πάνω στο Χάρτη του έργου του, και θα κοιτάζει τον αναγνώστη μ' ένα αδιόρατο χαμόγελο, κάθε που αυτός θ' ανοίγει ένα από τα βιβλία του".

Ιστορίες ανθρώπων


Όπως ανέφερε, νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Θ. Γρηγοριάδης, "το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες, πάει πάρα πολύ καλά και παρουσιάζεται σήμερα (σ.σ. προχθές) εντός έδρας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στην περιοχή μας γενικότερα καθώς πάρα πολλές αναφορές είναι βορειοελλαδίτικες. Το βιβλίο ονομάζεται "Χάρτες" και χαρτογραφεί μέρη και ιστορίες ανθρώπων και κυρίως ανθρώπων που γνώρισα. Οι "Χάρτες" διαιρέθηκαν σε τέσσερα μέρη. Στα χωριά, στις πόλεις, στην ξενιτιά και στα φανταστικά και ονειρικά μέρη. Τα τρία από αυτά είναι υπαρκτά ενώ το τέταρτο είναι το φανταστικό και το πιο όμορφο. Στα τρία πρώτα κομμάτια υπάρχουν αναγνωρίσιμα σημεία, καθώς αναφέρονται πολλές περιοχές της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας αλλά και πόλεις του εξωτερικού". "Το βιβλίο αποτελείται από πολλά μικρά διηγήματα που όλα μαζί συνθέτουν αυτή την ενότητα που λέγεται "Χάρτες". Είμαι με την καλή έννοια ένας "κουτσομπόλης" και παρουσιάζω με χιούμορ ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων", κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η φιλόλογος Παρασκευή Φετά,ενώ ο Θόδωρος Γρηγοριάδης απάντησε σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αρχέλαος Γρανάς, Γιώργος Γερομάρκος και Αγγελος Σμυρλόγλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Παύλος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου Στέργιος Κεχαγιάς και ο πρόεδρος Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Χρήστος Βενέτης.

΄Αρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ




1 σχόλιο:

Διώνη Δημητριάδη 10 Κριτικές Αναγνώσεις από τη σύγχρονη Πεζογραφία

                 fractal 10/12/24 Γράφει η  Διώνη Δημητριάδου  //         Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ελσίνκι, εκδόσεις Πατάκη, 2024 Την ιστορία τ...