Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Μπεστσελερτζούδες (Bestseller women writers)

1.
Σε κεντρικό βιβλιοπωλείο είδα βιβλίο μπεστσελερτζούς, που έσκισε ταμεία το καλοκαίρι, σε ειδική συλλεκτική έκδοση, μπας και πουλήσει ως είδος πολυτελείας. Μάλλον αν πρόσφερε την κανονική έκδοση ο εκδότης μαζί με κανένα βρακάκι ή έστω σεντονάκι μέσα θα λύτρωνε τις αγοράστριες.
2.
Παλιά όσες γυναίκες τα λέγανε ωραία και πειστικά πουλούσανε τάπερ σε σπίτια σε ομόφυλές τους. Σήμερα πουλάνε βιβλία, φτάνει ένα γυναικείο όνομα-διπλό ακόμη καλύτερα-ένα εξωφυλλάκι και το μεροκάματο βγήκε. Ουδέν μεμπτόν.
3.
Μεμπτόν είναι να τις βάζετε κάτω από την κατηγορία ‘Ελληνική Λογοτεχνία΄. Και στο τελευταίο βιβλιοπωλείο της Αγγλίας αλλού μπαίνουν τα General Fiction και αλλού Literature. Για τη δικαιοσύνη...κορίτσια. Για να μην διαμαρτύρεστε ‘Ποια είναι αυτή η Μήτσορα και της γράφουν πιο πολύ από μένα...’
4.
Στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες ύστερα από μικρή έρευνα είδα ότι θριαμβεύουν κι εκεί οι μπεστσελερτζούδες. Αυτό που ακούγεται κι εκεί είναι ‘θέλω ένα ευχάριστο βιβλίο, με ωραίο τέλος...είμαι έγκυος και θέλω κάτι χαλαρό...χώρισα με τον άντρα μου και θέλω να ξεσκάσω...’ Αν τα βιβλία των μπε-τζουδών προσφέρουν κοινωνικό έργο κάνω πίσω, τότε.
5.
Το επιχείρημα ότι μια γυναίκα που διαβάζει τις μπε-τζούδες θα διαβάσει αργότερα και Φίλιπ Ροθ ή Άιρις Μέρντοκ είναι τόσο αληθοφανές όσο η αλλαγή φύλλου που θα επιχειρούσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η μόλυνση που προκαλούν οι μπεστσελερτζούδες είναι χειρότερη και από τα μεσημεριανά σόου ή τα ρεάλιτι. Δημιουργούν μια κατηγορία αναγνωστριών που πιστεύουν ότι είναι ‘διαβασμένες’ και στην πραγματικότητα διαιωνίζουν τον κατινισμό που τόσο μάχονται να αποφύγουν.
6.
Οι Ελλάδα πρόκοψε με αγράμματες γιαγιάδες και μάνες που δεν τέλειωσαν σχολεία. Η ημιφόρφωση μέσα από την παραλογοτεχνία απλώς γεμίζει τον τόπο με υστερικές μητέρες, γυναίκες με χρεωμένες κάρτες και υστερικά παιδιά.
7.
Δεν υπάρχει φύλο αναγνωστικό ούτε φύλο συγγραφικό ούτε ταξική αναγνωστική συμπεριφορά. Η παραλογοτεχνία είναι αυτή που δημιούργησε τις ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων προάγοντας την βλακεία σε αναγνωστική αρετή. Και αυτό ισχύει και για τους άντρες είτε ως αναγνώστες είτε ως μπεστσελερτζήδες.
8.
Το δικαίωμα να μη διαβάζει κανείς τίποτε είναι πολύ πιο σεβαστό από το να διαβάζει κανείς οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Γράφει η Φανή Χατζή Στον αντίστοιχο περσινό απολογισμό είχαμε σημειώσει ότι το 2023 ήταν μια χρονιά ηχηρής παρουσίας της κουίρ λογοτεχνίας, ...