Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Εκατομμύρια βιβλία : διαλέγεις και τυπώνεις σε μερικά λεπτά


Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Blackwell» ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εγκαταστήσει την "Espresso Book Machine" που θα επιτρέπει στους πελάτες-αναγνώστες τους να τυπώνουν ένα μυθιστόρημα μέσα σε επτά μόλις λεπτά. Το μηχάνημα αυτόματης εκτύπωσης θα λειτουργήσει σε 50 καταστήματα σε όλη τη Βρετανία και θα εκτυπώνει με ποιότητα, πιστότητα και θα διαθέτει εξώφυλλο.

Μια μικρότερη εκδοχή της αυτόματης εκτυπωτικής διαδικασίας θα είναι μικρότερη και θα τυπώνει βιβλία σε τρία λεπτά. Η παλιότερη εκδοχή (Print on demand0 βρίσκεται ήδη σε 11 σημεία του πλανήτη και οι Blackwell ελπίζουν να έχουν το ταχύτερο μηχάνημα στα δικά τους βιβλιοπωλεία.
Η Βρετανική βιομηχανία του βιβλίου χαιρέτησε την άφιξη του αυτόματου εκτυπωτή ως επαναστατική κίνηση, αφού τα μεγάλα βιβλιοπωλεία θα μπορούν να διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα βιβλίων που για πρώτη φορά θα ανταγωνίζονται τα online βιβλιοπωλεία του Amazon.
Ο Βινς Γκαν, διευθυντής των Blackwell ενθουσιάστηκε όταν πρωτοτείδε την «Espresso Book Machine». Σχολίασε ότι θα διευρύνει τις επιλογές ενός βιβλιοπωλείου που θα μπορεί επίσης να διατηρεί στα ράφια και τα άλλα του βιβλία. Δεν πιστεύει ότι θα αντικατασταθεί το βιβλίο με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα αλλά θα δώσει στον αναγνώστη μεγάλες ευκαιρίες να διαλέξει βιβλία που κανονικά θα ήταν εκτός κυκλοφορίας ή στοιβαγμένα στις αποθήκες.
Φυσικά μια τέτοια εκτυπωτική δυνατότητα ανασύρει τα βιβλία από την αφάνεια και είναι υπέρ των συγγραφέων. Αφορά μάλλον μεγάλες αγορές, μεγάλες γλώσσες οπότε, οι Έλληνες συγγραφείς με βιβλία out of print ας μην ελπίζουν πολλά. Εδώ ακόμη και καινούργια βιβλία λίγων μηνών θεωρούναι από τους εκδότες τους «με ημερομηνία λήξης» (αν δεν κάνουν μια δεύτερη έκδοση) και τα κατευθύνουν στο παζάρι του βιβλίου και την πολτοποίηση. Ακόμη και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας-πολλές φορές- δεν υπάρχουν προηγούμενοι τίτλοι πολλών συγγραφέων.
Η διακίνηση του βιβλίου στη χώρα μας θυμίζει περισσότερο από ποτέ «περιοδικές εκδόσεις». Είναι κι αυτό ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται οι εκδοτικοί μηχανισμοί το βιβλίο και φυσικά πλήττονται οι συγγραφείς πορείας αλλά και η ίδια η λογοτεχνική γραφή αφού οι «εναλλακτικές γραφές» και οι μικρές φόρμες όπως το διήγημα και η νουβέλα πέφτουν στα αζήτητα.

1 σχόλιο:

  1. Και αν σκεφθείς τον εκφυλισμό του περιοδικού τύπου στην Ελλάδα, αυτό που επισημαίνεις προκαλεί μεγαλύτερη λύπη ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Stranger than Fiction: Lives of the Twentieth-Century Novel βυ Edwin Frank

In search of a new 20th-century canon By  John Mullan The photo of the author on the jacket of Stranger Than Fiction tells you something. Ed...