Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Σωλ Μπέλοου

«Όλα αυτά ήταν πρόσωπα κοινά. Ποτέ δε θα τους άφηνα να το σκεφτούν, αλλά είναι καιρός να ομολογήσω ότι τους αντιμετωπίζω με συγκατάβαση. Τους έλειπαν τα ανώτερα κίνητρα. Ήταν προϊόντα σειράς της μαζικής δημοκρατίας μας που δεν είχαν καμιά διακεκριμένη συνεισφορά στην ιστορία του είδους ΄ τους αρκούσε να συσσωρεύουν χρήμα ή να σαγηνεύουν γυναίκες, να συνουσιάζονται, να ευημερούν στο κρεβάτι σαν τα εκφυλισμένα τέκνα του Έρωτα, αρσενικά και όχι ανδροπρεπή ΄ ζούσαν άντρες και γυναίκες το ίδιο, με ισχνές ιδέες, χωρίς ομορφιά, χωρίς αρετή, δίχως στοιχειώδη πνευματική ανεξαρτησία-προνομιούχα ως προς το χρήμα και τα αγαθά, αποδέκτες των ωφελημάτων που επιδαψίλευσε η κατάκτηση της φύσης από τον άνθρωπο, όπως προέβλεψε ο Διαφωτισμός, και των υψηλών τεχνολογικών επιτευγμάτων που μεταμόρφωσαν τον υλικό κόσμο. Σαν άτομα, σαν πρόσωπα, δε βρισκόμαστε στο ύψος αυτών των συλλογικών επιτευγμάτων».

ΣΩΛ ΜΠΕΛΟΟΥ «Η μοναδική» Καστανιώτης μετάφραση Βασίλης Καλλιπολίτης

«Ένα πράγμα θα πρέπει να’χεις δει πιο ολοκάθαρα: το να κάνεις λεφτά είναι πράξη επιθετική. Αυτό είναι όλο. Η λειτουργική ερμηνεία είναι η μόνη. Οι άνθρωποι πάνε να παίξουν στο χρηματιστήριο για να σκοτώσουν. Η έκφραση είναι «I am going to make a killing” (πάω να κάνω φόνο). Δεν είναι τυχαίο. Μόνο που δεν έχουν το πραγματικό κουράγιο να σκοτώσουν και στήνουν ένα σύμβολο του φόνου: το χρήμα. Διαπράττουν φόνο στην φαντασία τους….»

ΣΩΛ ΜΠΕΛΟΟΥ «Άδραξε τη μέρα» μετάφραση Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Καστανιώτης.

O Σωλ Mπέλοου γεννήθηκε στον Kαναδά το 1915. Σε όλη του τη ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή και έζησε πολλά χρόνια στην Eυρώπη. Kέρδισε το Eθνικό Bραβείο Bιβλίου για τα μυθιστορήματα Oι περιπέτειες του Όγκυ Mαρτς (1953), Xέρτσογκ (1964) και O πλανήτης του κυρίου Σάμλερ (1970). Eπίσης κέρδισε το Eθνικό Mετάλλιο Tεχνών για το Άδραξε τη μέρα (1956), ενώ για το μυθιστόρημά του Tο δώρο του Xάμπολντ (1975) πήρε το βραβείο Πούλιτζερ. Tο 1976 κέρδισε το βραβείο Nόμπελ «για την ανθρώπινη κατανόηση και τη λεπτή ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού».

Tο 1984 χρίστηκε μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της Tιμής και το 1990 του απονεμήθηκε το Mετάλλιο του Eθνικού Iδρύματος Bιβλίου για τα αμερικανικά γράμματα. Στις Eκδόσεις Kαστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του H κλοπή (μτφρ. Πέγκυ Bουδούρη, 1990), H μοναδική (μτφρ. Bασίλης Kαλλιπολίτης, 1998), Xέρτσογκ (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 1999), Ραβελστάιν (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 2001) και Άδραξε τη μέρα (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2004). Πέθανε τον Απρίλιο του 2005.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:

Η μοναδική - Άδραξε τη μέρα, 2010

Το θύμα, 2007

Άδραξε τη μέρα, 2004

Ραβελστάιν, 2001

Χέρτσογκ, 2000

Η μοναδική, 1998

Η κλοπή, 1990

Βραβεία

1976 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Γράφει η Φανή Χατζή Στον αντίστοιχο περσινό απολογισμό είχαμε σημειώσει ότι το 2023 ήταν μια χρονιά ηχηρής παρουσίας της κουίρ λογοτεχνίας, ...