Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη 'Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες"

Ημερίδα, «Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες»

Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «Σπουδές φύλου και ανθρωπιστικές επιστήμες», με διδάσκουσα την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας (Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών) Μαίρη Μικέ οργανώνουμε ημερίδα την Παρασκευή 5 Ιουνίου (9.30 π.μ. – 3 μ.) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. 
 Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή σε βασικά ζητήματα που έθεσαν οι Σπουδές φύλου – ως απόρροια του φεμινιστικού κινήματος – σε σχέση με την παραγωγή και την διδασκαλία της επιστημονικής γνώσης: ποιος είναι, για παράδειγμα, ο αντίκτυπος των κοινωνικά κατασκευασμένων έμφυλων διαφορών και ανισοτήτων στη διαμόρφωση των επιστημονικών γνωστικών αντικειμένων, θεωριών και μεθοδολογιών. Κεντρική θέση σε αυτούς τους προβληματισμούς κατέχει η εννοιολόγηση του φύλου: το φύλο ως επιτέλεση (Judith Butler) αποτελεί μια βασική αντίληψη που διατρέχει ολόκληρο το μάθημα. 
Στην πορεία του σπονδυλωτού αυτού μαθήματος συνεργάστηκαν διδάσκουσες και ερευνητές από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Κατερίνα Κίτση), το Τμήμα Νομικής (Αθηνά Κοτζάμπαση), το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Βασίλης Βασιλειάδης), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Μένη Κανατσούλη), το Τμήμα Κινηματογράφου (Μπέτυ Κακλαμανίδου) και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα). Παρουσίασαν αφενός τους τρόπους με τους οποίους η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, η τέχνη και η σύγχρονη θεωρητική σκέψη καταθέτουν προβληματισμούς για την κοινωνική κατασκευή του φύλου και αφετέρου τις σχέσεις που αναπτύσσονται με τη σεξουαλικότητα, την τάξη, την εθνική ταυτότητα κλπ. 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν έντεκα εργασίες φοιτητών και φοιτητριών που παρακολούθησαν το μάθημα κατά το εαρινό εξάμηνο 2014-15. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...