Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Νίκου Μπακουνάκη και την αναφορά του στην συνεργασία μας στο ένθετο ΒΗΜΑ, βιβλία, θυμήθηκα τη παραγωγική εκείνη περίοδο: μου είχε τηλεφωνήσει το 1997, δεν τον είχα συναντήσει ποτέ και μου ζήτησε να γράφω για βιβλία ξένης λογοτεχνίας. Έτσι ξεκίνησα να γράφω απρόσκοπτα παρουσιάσεις για μυθιστορήματα των Γουίλιαμ Γκόλντινγκ. Μάικλ Οντάατζε, Κολμ Τόιμπιν, Χένρι Τζέιμς, Άντριου Ο Χάγκαν, Τζον Φώουλς, Χουάν Γκοϊτισόλο, Φίλιπ Χένσερ, Χάρι Κούνζρου, Γκορ Βιντάλ, Κάζουο Ισιγκούρο, Ίαν ΜανΓιούαν κ.α Άρθρα για ξένα λογοτεχνικά συνέδρια και εκθέσεις.
(Αργότερα συνέχισα στα ΝΕΑ, με την Μικέλα Χαρτουλάρη).
Το βιβλίο του Μίκου Μπακουνάκη έχει ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Για βιβλιόφιλους, για ανθρώπους που ασχολούνται με τα εκδοτικά και πολιτιστικά ζητήματα, καταγράφει την πορεία του τύπου, το στήσιμο του ένθετου Βιβλία στο ΒΗΜΑ, του εκδοτικού τοπίου σε μια περίοδο πριν την εισβολή του ίντερνετ. Μια πνευματική και προσωπική κατάθεση.
Έχει ενδιαφέρον ότι η ΠΟΛΙΣ εκδίδει πολλά βιβλία πάνω στην ελληνική λογοτεχνία και γραμματεία. Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά θα σταθώ σε όσα έχουν αναφορές στο δικό μου έργο:
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου “Η κίνηση του εκκρεμούς Άτομα και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017”
Ελισάβετ Κοτζιά “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 1974-2010 ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΘΜΑ”
Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος “Το 24ωρο ενός αναγνώστη, Ηδονές και πάθη της ανάγνωσης”.
Η Σταυρούλα Παπασπύρου “Χωρίς μαγνητόφωνο Συναντήσεις με σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες”
Στο βιβλίο "Η μεταπολιτευτική κριτική στον καθρέφτη" ο Γιώργιος Περαντωνάκης αναφέρει την συμμετοχή μου στο ένθετο βιβλία του Βήματος επίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου