Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Κριτικές ματιές



Τρία σημαντικά έργα αποτίμησης της σύγχρονης νεοελληνικής πεζογραφίας έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα: Των Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, της Ελισάβετ Κοτζιά και του Δημοσθένη Κούρτοβικ. Διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά με κοινούς στόχους χαρτογραφούν το μεταπολιτευτικό τοπίο της ελληνικής πεζογραφίας με αναφορές σε σύγχρονους συγγραφείς και το έργο τους. Θα αναφερθώ ξεχωριστά και στα τρία σε σχέση με τις αναφορές τους στα δικά μου βιβλία.

Ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ) αφιερώνει τις σελίδες 482-284 στα γενικά χαρακτηριστικά της πεζογραφίας μου, στην σελίδα 662 επικεντρώνεται στα "Νερά της Χερσονήσου", στην σελ. 814 στο "Μυστικό της Έλλης" και στην σελ. 832 στην "Καινούργια πόλη" .

Σε υποσημειώσεις αναφέρονται κριτικές άλλων για τα μυθιστορήματα "Ο χορευτής στον ελαιώνα" και "Κρυμμένοι άνθρωποι".

Να σημειώσω ότι ο κριτικός Β.Χατζηβασιλείου έχει γράψει κριτικές σχεδόν για όλα τα βιβλία μου άλλοτε θετικές και άλλοτε σημειώνοντας κάποιες αντιρρήσεις. Θα έλεγα ότι ποτέ δεν μου έγραψε μια εντελώς απορριπτική κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...