Τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature, που θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό δε|κατα, εξαιτίας των επιλογών τους, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον χώρο των κριτικών λογοτεχνίας, των δημοσιογράφων, των εκδοτών, των συγγραφέων, των μεταφραστών, των επιμελητών, των ανθρώπων του βιβλίου εν γένει. Εφέτος, 14η χρονιά διοργάνωσής τους, λόγω καραντίνας, δεν έγινε ζωντανή τελετή απονομής των βραβείων. Πρόκειται για βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2019.
Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος απονέμεται στην μεξικανικής καταγωγής αμερικανίδα Valeria Luiselli για το βιβλίο της Το αρχείο των χαμένων παιδιών , σε μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλικής Κνήτου, εκδόσεις Μεταίχμιο. H Valeria Luiselli, μία επιδέξια συγγραφέας, αφυπνισμένη κοινωνικά και πολιτικά, στο βραβευμένο βιβλίο της καταπιάνεται με μεγάλα θέματα, ανανεώνει τους σύγχρονους τρόπους αφήγησης, γνωρίζει και αξιοποιεί στο κείμενό της τις τάσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την οποία διαβάζει όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως αφηγήτρια του εαυτού της.
Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος απονέμεται στον Ευάγγελο Αυδίκο, για το βιβλίο του Οδός Οφθαλμιατρείου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Ο Ευάγγελος Αυδίκος με άψογη αφηγηματική τεχνική (μικτές διηγήσεις, ευφυής χειρισμός ιστορικού χρόνου, γλωσσικά άλματα, στοχαστικές παρατηρήσεις), επιτυγχάνει να δώσει άλλη προοπτική στη μυθιστορηματική βιογραφία συνδέοντας το λογοτεχνικό μας παρελθόν με τις προκλήσεις του.
Και τα δύο βιβλία, λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζουν για τη στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον ποικίλο κόσμο των εννοιών και το χτίσιμο χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις μέσα στις οποίες ζούμε. Bασικό κριτήριο υπήρξε η λογοτεχνικότητα και ο συνδυασμός ύφους, πλοκής, γλώσσας και περιεχομένου.
Τα βραβεία THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό δε|κατα. Χορηγός τα εργαλεία γραφής Mont Blanc.
ΟΙ ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ/SHORT LISTS
ΞΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ/FOREIGN NOVEL
Antonio Ferrari, To μυστικό, η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο, μετάφραση από τα ιταλικά Δημήτρης Μαμαλούκας. Κέδρος
Mahir Guven, Μεγάλος αδελφός, Μετάφραση από τα γαλλικά Λίζυ Τσιριμώκου. Ίκαρος
Patrick McGrath, To φάντασμα του βεστιάριου, μετάφραση από τα αγγλικά Μιχάλης Μακρόπουλος, Μεταίχμιο
Valeria Luiselli, Το αρχείο των χαμένων παιδιών , μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλική Κνήτου, Μεταίχμιο.
Elizabeth Macneal, Το Εργαστήριο με τις κούκλες, μετάφραση από τα αγγλικά Μιχάλης Μακρόπουλος, Ψυχογιός
Don Delillo, ZERO K, μετάφραση από τα αγγλικά Λαμπρινή Κουζέλη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Michel HOUELLEBECQ , Σεροτονίνη, μετάφραση από τα γαλλικά Γιώργος Καράμπελας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αlessandro Piperno, Εκεί που τελειώνει η ιστορία, μετάφραση από τα Ιταλικά Άννα Παπασταύρου, Πατάκης
Annie Proux. Άνθρωποι του δάσους, μετάφραση από τα αγγλικά Γιώργος Κυριαζής. Καστανιώτης
Κikke Ferrari, Από μακριά μοιάζουν με μύγες, μετάφραση από τα ισπανικά Άννα Βερροιοπούλου. Καστανιώτης
Για το έτος 2019 οι συγγραφείς - κριτές των ξένων μυθιστορημάτων ήταν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Φίλιππος Δρακονταειδής, Σοφία Νικολαΐδου και Κοσμάς Χαρπαντίδης.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ/GREEK NOVEL
Ευάγγελος Αυδίκος, Οδός Οφθαλμιατρείου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Μάρω Βαμβουνάκη, Ένας αφηρημένος άντρας, Ψυχογιός
Λουκία Δέρβη, Θέα Ακρόπολη, Μεταίχμιο
Άντζελα Δημητρακάκη, Τίνα. Η ιστορία μιας ευθυγράμμισης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Φίλιππος Δρακονταειδής, Η πρόσοψη, Κέδρος
Μήτσος Κασόλας, Η γερακίνα, Καστανιώτης
Θωμάς Κοροβίνης, Ολίγη μπέσα ορέ μπράτιμε, Άγρα
Ηλίας Μαγκλίνης. Είμαι όσα έχω ξεχάσει, Μεταίχμιο
Καρολίνα Μέρμηγκα, Κάτι κρυφό μυστήριο, Μελάνι
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Casa Μπιάφρα, Πατάκης
Για το έτος 2019 οι συγγραφείς - κριτές των ελληνικών μυθιστορημάτων ήταν οι Κωνσταντίνος Μπούρας, Ντίνος Σιώτης, Δημήτρης Σωτάκης και Κώστας Χατζηαντωνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου